Kijev: Bezbednosne garancije G7 veoma važne

Veoma je važno da nam zemlje koje poseduju nuklearno oružje pružaju ovakvu pomoć, izjavio je ukrajinski diplomata

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov smatra da je bitno da Kijev dobije bezbednosne garancije od nuklearnih sila G7, prenose "RIA Novosti"

"Malo ljudi je uradilo analizu u vezi sa G7 konkretno, a ovo je bio ključan trenutak - imaćemo posebne sporazume sa svakom članicom G7 o našoj bezbednosti. Veoma je važno da nam zemlje koje poseduju nuklearno oružje pružaju takvu pomoć", poručio je Danilov.

Kada je reč o bilateralnim sporazumima, istakao je da će u svakom sporazumu biti precizirana "odgovornost strana za određene procese koji će se desiti tokom određenih postupaka".

Odustajanje Ukrajine 1994. godine od nuklearnog naoružanja, smatra Danilov, bila je "strateška greška" Zapada. Osim toga, on smatra da je nuklearno oružje stvar koje se "Zapad plaši".

Poslednjeg dana samita NATO-a u Viljnusu, zemlje G7 objavile su deklaraciju podrške Ukrajini, koja predviđa zaključivanje bilateralnih sporazuma o vojnoj podršci Kijevu, kao i planove u slučaju novog sukoba sa Rusijom. Koliko će vremena biti potrebno za sprovođenje ovih okvirnih sporazuma, nije naznačeno u dokumentu. Kijev se nada da će "bezbednosne garancije" funkcionisati pre samita NATO-a u Vašingtonu 2024. godine.

Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov ranije je izjavio da Rusija ima negativan stav po pitanju pružanja bezbednosnih garancija Ukrajini.

On je napomenuo da bi ova odluka mogla "dugoročno, srednjoročno, pa čak i kratkoročno da ima negativne posledice".