Svet

Tramp o napadu na Pelosija: Cela stvar je luda

Bivši američki predsednik teorijama zavere privlači birače, ocenjuje Si-En-En
Tramp o napadu na Pelosija: Cela stvar je ludawww.globallookpress.com © © Lev Radin

Samo nekoliko dana posle napada na Pola Pelosija, supruga predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi, u nagađanja o tome šta se desilo uključio se i bivši predsednik SAD Donald Tramp.

Njega je konzervativni voditelj Kris Stigal upitao šta misli o ovom incidentu, prenosi američki Si-En-En i unapred upozorava čitaoce da je Trampov odgovor "besmislica".

"Čudne stvari se dešavaju u toj kući poslednjih nekoliko nedelja", rekao je Tramp. "Bolje da ti i ja ne pričamo o tome. Izgleda da je staklo razbijeno iznutra, tako da, to nije bila provala, već nečiji pokušaj da pobegne napolje.”

On je dodao da "nije obožavatelj Nensi Pelosi", ali da je "veoma tužno" ono što se dogodilo. 

"Cela stvar je luda. Mislim, ako je imalo tačno ono što je rečeno, to je ludo. Prozor je razbijen, a čudno je što su policajci bili tamo praktično od momenta kada se sve odigralo."

Nasuprot tome, Si-En-En navodi da su policijski izveštaji jasno pokazali da je zaista u pitanju provala, a da je policija mogla da stigne tako brzo zato što je Pol Pelosi uspeo da telefonira dok se provala dešavala.

Uprkos tome, nekoliko istaknutih ličnosti s desnice iznelo je teorije zavere o tome šta se "tačno desilo", uključujući i onu da su "Pol Pelosi i provalnik bili gej ljubavnici koji su se potukli", navodi Si-En-En.

Ova i slična nagađanja opovrgli su nadležni organi. "Nema dokaza da je gospodin Pelosi poznavao ovog čoveka. U stvari, dokazi govore upravo suprotno", rečeno je u policiji San Franciska za Si-En-En.

Ipak, ovim povodom oglasio se i Donald Tramp Junior, najstariji sin bivšeg predsednika, koji je podelio na društvenim mrežama sliku čekića i donjeg veša, sa natpisom "Spremio sam kostim Pola Pelosija za Noć veštica!" On je dodao i komentar: "Internet je nepobediv."

"Teorije zavere su suština trampizma"

Sve ovo ide na ruku bivšem predsedniku, ocenjuje Si-En-En, jer su "teorije zavere suština trampizma". Oni podsećaju kako je Tramp tvrdio, bez dokaza, "da je otac senatora iz Teksasa Teda Kruza možda bio umešan u atentat na Džona F. Kenedija. I da su kokusi u Ajovi ukradeni. I da su izbori 2020. ukradeni. I da je pretres FBI-a u Mar-a-Lagu zaista bio pokušaj da se osposobi elektronska pošta Hilari Klinton."

Trampa naročito privlače teorije zavere jer je to ono što privlači njegove birače: "Elite uvek spremaju nešto podlo i to pokušavaju da sakriju od tebe. Žele da te drže u mraku, ali ti si previše pametan za to i umeš da vidiš dalje od priča koje ti serviraju", sarkastično pojašnjava Si-En-En.

Nije jasno da li Tramp zaista veruje u ono što govori o napadu na Pelosija, jer je, kao i uvek, bio dovoljno neodređen kako bi mogao sve da porekne, ironično primećuje autor teksta. 

Sigurno je jedino da Tramp na ovaj način jača podršku svojih sledbenika, jer je svestan da "oni žele da veruju sve najgore o bračnom paru Pelosi, pa im i daje to što žele." Ipak, čini se da Trampu ni malo ne smeta što je ovakvo njegovo ponašanje "suprotno od onoga kako bi jedan lider trebalo da se ponaša", završava američki liberalni medij svoju analizu.

image