Svet

Herš: Ukrajinska ofanziva propada, Bajden ucenjuje Erdogana

Američki novinar je zabeležio i da ukrajinska ofanziva propada, kao i da nema šanse da kasetne bombe promene tok rata
Herš: Ukrajinska ofanziva propada, Bajden ucenjuje Erdoganawww.globallookpress.com © Ak Party

Američki predsednik Džozef Bajden obećao je svom turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) ukoliko odobri kandidaturu Švedske za pridruživanje NATO-u, tvrdi američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš u tekstu objavljenom na platformi "Sabstak".

Zvanična priča je da je Bajden pristao da proda američke borbene avione F-16 Turskoj, ali Heršu je rečeno drugačije.

"Džo Bajden je dobio ono što mu je trebalo uoči ovonedeljnog samita NATO-a tako što je nekako okrenuo Erdogana (...) koji je najavio da će podržati članstvo Švedske u NATO-u... Bajden je obećao da će MMF obezbediti Turskoj neophodan kredit u vrednosti od 11 do 13 milijardi dolara", napisao je Herš pozivajući se na neimenovan izvor.

Čuveni novinar je naglasio da je odluka turskog lidera u vezi sa sanacijom posledica strašnog zemljotresa koji je pogodio tu zemlju u februaru.

"Bajden je morao da zabeleži pobedu dok je Turska u akutnoj finansijskoj krizi", citirao je Herš reči svog izvora.

Kijevska ofanziva je propala

Herš je zabeležio i da ukrajinska ofanziva propada što je povezao s tim da su priče o njoj nestale sa stranica glavnih mejnstrim medija u Americi.

"Pažljivi čitaoci 'Vašington posta' i 'Njujork tajmsa' mogli bi da pretpostave da trenutna ofanziva u Ukrajini ne uspeva, pošto su napisi o njenom uspehu, kao i nedostatak izveštavanja o istoj  u velikoj meri nestali s naslovnih strana poslednjih nedelja", napisao je Herš.

Dodao je da mu je obaveštajac rekao da je Bajdenov glavni problem u ratu što se nalazi u ćorsokaku.

"Nismo Ukrajini davali kasetne bombe ranije, ali sada ih dajemo jer je to sve što nam je preostalo. Nisu li ovo bombe koje su zabranjene u celom svetu jer ubijaju decu? Ali Ukrajinci nam kažu da ne planiraju da ih bace na civile. A onda uprava tvrdi da su ih Rusi prvi upotrebili u ratu, što je samo laž. U svakom slučaju, kasetne bombe nemaju nikakve šanse da promene tok rata", naveo je Herš reči svog izvora.

Takođe, istakao je, prognoze su da će već u avgustu Rusi velikom ofanzivom naneti kontraudar Ukrajincima.

Pulicerovac je ranije izjavio da bi ofanziva Oružanih snaga Ukrajine imala negativne posledice i za tu zemlju i za Sjedinjene Države. Naglasio je i da postoji ogroman jaz između ocena obaveštajne zajednice situacije na frontu i izjava Bele kuće i Stejt departmenta, koji ne mogu da sagledaju pravu katastrofu ukrajinske ofanzive.

image