Herš: Ukrajinska ofanziva propada, Bajden ucenjuje Erdogana

Američki novinar je zabeležio i da ukrajinska ofanziva propada, kao i da nema šanse da kasetne bombe promene tok rata

Američki predsednik Džozef Bajden obećao je svom turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) ukoliko odobri kandidaturu Švedske za pridruživanje NATO-u, tvrdi američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš u tekstu objavljenom na platformi "Sabstak".

Zvanična priča je da je Bajden pristao da proda američke borbene avione F-16 Turskoj, ali Heršu je rečeno drugačije.

"Džo Bajden je dobio ono što mu je trebalo uoči ovonedeljnog samita NATO-a tako što je nekako okrenuo Erdogana (...) koji je najavio da će podržati članstvo Švedske u NATO-u... Bajden je obećao da će MMF obezbediti Turskoj neophodan kredit u vrednosti od 11 do 13 milijardi dolara", napisao je Herš pozivajući se na neimenovan izvor.

Čuveni novinar je naglasio da je odluka turskog lidera u vezi sa sanacijom posledica strašnog zemljotresa koji je pogodio tu zemlju u februaru.

"Bajden je morao da zabeleži pobedu dok je Turska u akutnoj finansijskoj krizi", citirao je Herš reči svog izvora.

Kijevska ofanziva je propala

Herš je zabeležio i da ukrajinska ofanziva propada što je povezao s tim da su priče o njoj nestale sa stranica glavnih mejnstrim medija u Americi.

"Pažljivi čitaoci 'Vašington posta' i 'Njujork tajmsa' mogli bi da pretpostave da trenutna ofanziva u Ukrajini ne uspeva, pošto su napisi o njenom uspehu, kao i nedostatak izveštavanja o istoj  u velikoj meri nestali s naslovnih strana poslednjih nedelja", napisao je Herš.

Dodao je da mu je obaveštajac rekao da je Bajdenov glavni problem u ratu što se nalazi u ćorsokaku.

"Nismo Ukrajini davali kasetne bombe ranije, ali sada ih dajemo jer je to sve što nam je preostalo. Nisu li ovo bombe koje su zabranjene u celom svetu jer ubijaju decu? Ali Ukrajinci nam kažu da ne planiraju da ih bace na civile. A onda uprava tvrdi da su ih Rusi prvi upotrebili u ratu, što je samo laž. U svakom slučaju, kasetne bombe nemaju nikakve šanse da promene tok rata", naveo je Herš reči svog izvora.

Takođe, istakao je, prognoze su da će već u avgustu Rusi velikom ofanzivom naneti kontraudar Ukrajincima.

Pulicerovac je ranije izjavio da bi ofanziva Oružanih snaga Ukrajine imala negativne posledice i za tu zemlju i za Sjedinjene Države. Naglasio je i da postoji ogroman jaz između ocena obaveštajne zajednice situacije na frontu i izjava Bele kuće i Stejt departmenta, koji ne mogu da sagledaju pravu katastrofu ukrajinske ofanzive.