Svet

Ruska državna korporacija zabranila korišćenje "Epl" uređaja

"Rostek", koji je osnovan 2007. po nalogu predsednika RF Vladimira Putina, trenutno objedinjuje više od 800 istraživačkih i proizvođačkih organizacija u sektoru odbrane
Ruska državna korporacija zabranila korišćenje "Epl" uređajawww.globallookpress.com © Avishek Das

Ruska vojnoindustrijska korporacija "Rostek" saopštila je da je zaposlenima zabranila korišćenje uređaja američke firme "Epl".

"Uvodi se potpuna zabrana korišćenja uređaja američkog proizvođača u svim organizacijama korporacije tokom rada", saopštila je pres-služba "Rosteka" a preneo TASS.

"Rostek", koji je osnovan 2007. po nalogu predsednika Rusije Vladimira Putina, trenutno objedinjuje više od 800 istraživačkih i proizvođačkih organizacija u sektoru odbrane.

Telegram kanal "Meš" (Mash) ranije je objavio da je zabrana "Epl" uređaja uvedena samo u jednom "Rostekovom" holdingu – "Švabe", specijalizovanom za optoelektronske sisteme, ali se ispostavilo da se ograničenje ipak odnosi na celu korporaciju.

Prema internim dokumentima firme "Šbave", "Eplovi" uređaji su zabranjeni nakon što je ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) otkrila operaciju nadzora koju su sprovele američke obaveštajne agencije u Rusiji, preko mobilnih uređaja pomenute kompanije sa sedištem u Kaliforniji.

FSB je prošlog meseca saopštio da je CIA instalirala malver na hiljade ajfona ruskih građana i stranih diplomata koji rade u Rusiji. Tvrdi se da je "Epl" pružao američkim obaveštajnim službama širok spektar mogućnosti da ispitaju sve osobe koje bi koristile Beloj kući.

Agencija je ovo otkriće opisala kao dokaz bliske saradnje "Epla" i američke obaveštajne zajednice, dodajući da "deklarisana politika osiguranja privatnosti ličnih podataka korisnika Epla nema nikakve veze s realnošću".

Američka kompanija je demantovala ove optužbe, te dodala da nikada nije radila ni sa jednom vladom na tu temu, niti će ikada to raditi.

Ranije ovog meseca rusko ministarstvo industrije i trgovine objavilo je da će zabraniti korišćenje ajfona, a zabrana za zaposlene treba da stupi na snagu sledeće sedmice.

image