Mask poručuje: Tramp će biti "oflajn" bar do kraja međuizbora

Novi vlasnik Tvitera rekao je da će zabranjeni profili još najmanje nekoliko nedelja čekati na ponovno uključenje

Zabranjeni nalozi na Tviteru, uključujući i profil Donalda Trampa, neće biti vraćeni na mrežu bar dok ne prođu američki međuizbori, najavio je novi vlasnik ove kompanije Ilon Mask, a preneo "Gardijan".

Mask je objasnio da korisnicima kojima je pristup ovoj platformi zabranjen zbog kršenja pravila, neće biti dozvoljeno da se vrate dok za to ne budu ispunjeni uslovi, odnosno "još najmanje nekoliko nedelja".

Na listi zabranjenih nije samo Tramp, koji je uklonjen sa platforme nakon nereda u američkom Kapitolu 6. januara 2021.

Suspendovani su, na primer, i lični nalog republikanske kongresmenke Mardžori Tejlor Grin i teoretičara zavere Aleksa Džonsa.

Mask je ovo izjavio nakon što je objavljen izveštaj organizacije Partnerstvo za izborni integritet koji je objavio detalje o šest mreža za dezinformacije, navodno povezanih sa Kinom i Iranom, koje su pokušale da manipulišu Tviterom uoči međuizborne trke u SAD.

Koalicija koja se bori protiv digitalnog mešanja u izbore otkrila je da su ove, sada uklonjene mreže, objavile 706.000 tvitova.

Prema izveštaju, tri naloga su bila povezana sa Iranom i fokusirana na kandidate progresivne levice, dok su tri druge stranice povezane sa Kinom uključivale sadržaj sa komentarima američkih političara o Tajvanu i Kini.

Jedna od tih mreža, navodno, sastojala se prvenstveno od desničarskih naloga koji su se odnosili na teme kao što je krađa predsedničkih izbora u SAD 2020, što antitrampovski establišment odbacuje kao teoriju zavere.

"Uprkos relativno malom broju angažmana koje su ove mreže postigle, ovo ukazuje da je strano mešanje u toku. Timovi za integritet platforme koji rade zajedno sa istraživačima da pronađu, procene i ometaju ove manipulativne operacije, i dalje su od ključne važnosti za njihovo zaustavljanje", tvrdi se u istraživanju koje prenosi "Gardijan".