Pentagon: Kasetne bombe stigle u Ukrajinu

Ukrajina već dobila kasetnu municiju od drugih zemalja, kažu iz Pentagona

Direktor za operacije združenog štaba Pentagona general Daglas Sims izjavio je da su američke kasetne bombe već stigle u Kijev, ali i da je ovu municiju, osim Vašingtona, Ukrajini već predao niz drugih zemalja.

"Znamo da su se tamo nalazile kasetne bombe koje su prethodno dale neke treće strane", prokomentarisali su iz Pentagona. 

Rusija je ranije saopštila da se kasetna municija već koristila na frontu u Donbasu. 

"Forin polisi" je još krajem prošle godine pisao da su Ukrajini, navodno, kasetne bombe već predali Turci.

Prema informaciji tog portala koja je dobijena od američkih i evropskih zvaničnika, ove kasetne bombe su navodno bile proizvedene još za vreme hladnog rata i bile su namenjene "uništavanju ruskih tenkova i vojnika".

Podsećamo, Sjedinjene Američke Države odlučile su nedavno da pošalju kasetnu municiju u Ukrajinu, saopštila je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena. 

Kako se navodi, SAD će povećati proizvodnju artiljerijskih granata za potrebe Kijeva sa ciljem "da ne ostavljaju Ukrajinu nenaoružanu".

O slanju kasetne municije Kijevu, SAD se konsultovala sa saveznicima i oni su tu odluku odobrili, rečeno je u Beloj kući. 

Bajden: Teška odluka

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da je odluka da se Ukrajini prvi put obezbedi kasetna municija bila "teška", ali da je takvu odluku doneo jer je Kijevu potrebna municija u kontraofanzivi protiv Rusije.

"Bila je to veoma teška odluka sa moje strane. Razgovarao sam o tome sa našim saveznicima, razgovarao sam o tome sa našim prijateljima na Kapitol hilu", rekao je Bajden za Si-En-En i dodao da "Ukrajincima ponestaje municije".