Francuska Modiju priznanje, a Indija kupila njihove borbene avione i podmornice (FOTO, VIDEO)

Dogovor o kupovini sklopljen je u trenutku kada Francuska pojačava političke i komercijalne veze sa Indijom, pokušavajući da je otrgne od Rusije, koja je njen glavni snabdevač oružjem, prenosi "Politiko"

Indijska vlada potvrdila je da će kupiti 26 borbenih aviona "rafal" i tri vojne podmornice "skorpen" od Francuske.

Dogovor o kupovini sklopljen je u trenutku kada Francuska pojačava političke i komercijalne veze sa Indijom, pokušavajući da je otrgne od Rusije, koja je njen glavni snabdevač oružjem, piše "Politiko".

Indijski premijer Narendra Modi dobio je danas jedno od najspektakularnijih priznanja Francuske kao počasni gost na vojnoj paradi povodom 14. jula, francuskog nacionalnog praznika.

Modi je započeo dvodnevnu posetu Parizu juče, kada je dobio Legiju časti, najviše francusko priznanje.

Modi i predsednik Francuske Emanuel Makron gledali su kako francuski i indijski
vojnici marširaju na Jelisejskim poljima u Parizu, dok su iznad Trijumfalne kapije preletali borbeni avioni francuske proizvodnje "rafal", koje je Indija kupila 2015. godine, preneo je Rojters.

Proslava dolazi u delikatno vreme za Makrona, koga su pojedinci izviždali dok se vozio Jelisejskim poljima u vojnim kolima.

"(Indija) je gigant u istoriji sveta koji će imati odlučujuću ulogu u našoj budućnosti", rekao je Makron kasno sinoć i dodao da je Indija i strateški partner i prijatelj.

Parada je održana nakon što je Nju Delhi izneo inicijalno odobrenje za kupovinu dodatnih 26 aviona "rafal" za svoju mornaricu i tri podmornice klase "skorpen", produbljujući odbrambene veze sa Parizom u trenutku dok obe nacije traže saveznike u Indo-Pacifiku, navela je agencija.

Očekuje se da će ukupna vrednost kupovine iznositi oko 800 milijardi rupija (9,75 milijardi dolara), naveo je izvor upoznat sa detaljima, iako je dogovor i dalje podložan pregovorima.

Francuska je jedan od najbližih partnera Indije u Evropi decenijama, ocenjuje Rojters.

Francuska i Indija obeležavaju 25. godišnjicu strateškog partnerstva i spremaju se da predstave mapu puta za narednih 25 godina bilateralne saradnje.

Pariz i Nju Delhi će u petak objaviti nove investicione projekte u sektoru transporta, energetike i svemira, rekao je za "Politiko" francuski diplomata, ali nije precizirao koje kompanije će učestvovati.

Međutim, poznato je da francuski energetski gigant, kompanija "EDF", godinama pregovara o prodaji šest nuklearnih reaktora Indiji, a francuska železnička kompanija "Alstom" više puta je isporučivala vozove indijskim železnicama.