Peking: Nemački odnos prema Kini produbljuje podele u svetu

U strategiji prema Kini, koju je nemačka vlada usvojila u četvrtak navodi se da će Berlin ažurirati spisak robe koja podleže kontroli izvoza kako bi izbegla nove bezbednosne rizike

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova kritikovalo je danas nemačku vladu zbog usvajanja strategije u kojoj se zahteva smanjenje zavisnosti od Pekinga, nazvavši to oblikom protekcionizma. Portparol kineskog ministarstva Vang Venbin rekao je da nemačka strategija samo pogoršati podele u svetu, prenosi Rojters.

"Verujemo da će protekcionizam u ime smanjenja rizika i zavisnosti i politizovanje normalne saradnje biti samo kontraproduktivno i stvaraće veštačke razlike", rekao je Vang na dnevnom brifingu.

U strategiji prema Kini, koju je nemačka vlada usvojila u četvrtak navodi se da će Berlin ažurirati spisak robe koja podleže kontroli izvoza kako bi izbegla nove bezbednosne rizike.

''Da bi se izbegli dugoročni bezbednosni rizici za Nemačku, EU i njihove saveznike, nastale izvozom novih kritičnih tehnologija, savezna vlada se posvetila prilagođavanju spiska za kontrolu izvoza'', navodi se u dokumentu, preneo je Rojters.

U dokumentu strategije se kaže da nemačka vlada namerava da ''pregleda nacionalne spiskove za kontrolu izvoza u kontekstu novih tehnoloških dostignuća, poput sajber bezbednosti i tehnologije nadzora''.