Svet

"Njujork tajms": Pentagon veruje da kasetne bombe neće odmah pomoći ukrajinskoj vojsci

Na pitanje o američkim kritikama, Andrij Zagorodnjuk, bivši ukrajinski ministar odbrane koji je sada savetnik vlade u Kijevu odgovorio je u mejlu: "Zašto oni ne dođu i sami to ne urade?"
"Njujork tajms": Pentagon veruje da kasetne bombe neće odmah pomoći ukrajinskoj vojsciGetty © Luc Forsyth

Američki zvaničnici i vojni analitičari upozoravaju da kasetna municija američke proizvodnje verovatno neće odmah pomoći Ukrajini, piše "Njujork tajms".

"Skala efekta će biti skromna", rekao je Džek Votling, viši naučni saradnik na "Rojal junajted servis institutu" iz Londona.

"To će ukrajinsku artiljeriju učiniti malo smrtonosnijom. Pravi uticaj će se osetiti kasnije tokom godine kada Ukrajina bude imala znatno više municije nego što bi inače bio slučaj", tvrdi Votling.

Kolin H. Kal, podsekretar Pentagona, priznao je prošle nedelje da ništa nije "srebrni metak", ali je rekao da će kasetna municija omogućiti Ukrajini "da održi artiljerijsku borbu u doglednoj budućnosti".

Američki predsednik Džozef Bajden mesecima se premišljao dok nije doneo odluku. Kasetna municija, koju su mnogi američki saveznici zabranili, rasipa sićušne bombe po bojnom polju koje mogu da izazovu teške povrede čak i decenijama nakon završetka sukoba kada civili naiđu na komadiće koji nisu eksplodirali.

Kako piše "Njujork tajms", odluka je doneta kako bi se Ukrajinci oduprli ruskim snagama koje su ukopane u rovove i zbog čega ukrajinska ofanziva koju su toliko najavljivali ne napreduje.

Ova odluka takođe pokazuje da je Ukrajina u problemu zbog nestašice municije, pa su joj isporučene kasetne bombe dok se ne poveća proizvodnja ostale municije.

Dodatno, zbog vraćanja prevashodno artiljerijskim napadima postavlja se pitanje o tome da li je Kijev izgubio poverenje u taktiku kombinovanog naoružanja - sinhronizovanih napada pešadijskih, oklopnih i artiljerijskih snaga, za šta su američki i drugi zapadni saveznici Ukrajine spremali njihove vojnike.

Visoki američki zvaničnici poslednjih nedelja su privatno izrazili frustraciju što su se neki ukrajinski komandanti, ogorčeni sporim tempom početnog napada i plašeći se povećanog broja žrtava u svojim redovima, vratili starim navikama — decenijama obuke u sovjetskom stilu u artiljerijskim baražima — umesto da se drže zapadne taktike i pritiskaju jače kako bi probili rusku odbranu, piše "Njujork tajms".

Na pitanje o američkim kritikama, Andrij Zagorodnjuk, bivši ukrajinski ministar odbrane koji je sada savetnik vlade u Kijevu odgovorio je u mejlu: "Zašto oni ne dođu i sami to ne urade?"

Zvaničnici Bajdenove administracije se nadaju da će devet brigada, što podrazumeva oko 36.000 vojnika, pokazati da je američki način ratovanja – koristeći kombinovano oružje, sinhronizovanu taktiku i pukove sa ovlašćenim starijim vojnicima – superiorniji od kruto centralizovane komandne strukture koja je ruski pristup.

Zapad ne krije da i američki političari i vojni stručnjaci nisu zadovoljni napredovanjem Ukrajinaca na frontu.

"To je sporije nego što smo se nadali, ali Ukrajincima je ostalo mnogo borbene moći", rekao je Kal, napominjući da većina od devet brigada obučenih na Zapadu tek treba da bude posvećena borbi i da se drži u rezervi za momenat kada ukrajinske trupe budu mogle da se probiju kroz rupe napravljene u ruskoj odbrani.

Američki i ukrajinski vojni zvaničnici odbili su da kažu kako će tačno Ukrajina koristiti kasetnu municiju.

image