Kineski diplomata: EU da razjasni svoj odnos prema Kini

Tokom sastanka sa Žozepom Boreljom, Vang Ji je pozvao obe strane da se čuvaju politizacije ekonomskih pitanja

Evropska unija mora da pojasni svoju poziciju prema strateškom partnerstvu sa Pekingom, rekao je visoki kineski diplomata Vang Ji na sastanku sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom.

Odnosi Kine i EU poboljšani su nakon objavljivanja strateškog partnerstva 2003. godine, ali od 2019. evropski blok Peking naziva "ekonomskim takmacom" i "sistemskim rivalom", a ovakav pristup pojačan je nakon početka sukoba u Ukrajini zbog bliskih veza Pekinga i Moskve, preneo je Rojters.

Kina i EU treba da pojačaju komunikaciju, unaprede međusobno poverenje i prodube saradnju, blok ne treba da se koleba, a kamoli da podržava nazadovanje odnosa rečima i delima, rekao je direktor Kancelarije za spoljne poslove Komunističke partije Kine na marginama sastanaka u Džakarti sa Boreljom u petak, a objavilo je danas kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Prošlog meseca, lideri EU obavezali su se da će smanjiti zavisnost od Pekinga i razmatrali su kako da postignu ravnotežu između smanjenja "rizika od Kine" i saradnje u područjima poput klimatskih promena.

Evropska komisija pozvala je zemlje članice da dogovore veću kontrolu izvoza i protoka tehnologija za vojne potrebe koje koriste "zemlje od interesa".

Tokom sastanka sa Boreljom, Vang je pozvao obe strane da se čuvaju politizacije ekonomskih pitanja i naglasio da nema suštinskog konflikta interesa između Kine i EU. 

U objavi na Tviteru, Borelj je opisao razgovore sa Vang Jiem kao konstruktivne i dubinske. 

Po pitanju Ukrajine, kineski zvaničnik rekao je da Kina podržava uravnoteženu, efikasnu i održivu bezbednosnu arhitekturu u Evropi, kao i da će nastaviti da promoviše mirovne razgovore i igra konstruktivnu ulogu u traženju političkog rešenja za krizu.

Borelj je naveo da EU očekuje da Kina odigra ulogu u pomaganju da se reši sukob u Ukrajini i obezbedi humanitarna pomoć. On je naveo da su Vang i on razgovarali i o očuvanju stabilnosti i statusa kvo u Tajvanskom moreuzu.