U Nigeriji proglašeno vanredno stanje zbog nestašice hrane

U izveštaj Ujedinjenih nacija iz januara navodi se da je 25 miliona Nigerijaca ove godine izloženo velikom riziku od nesigurnosti pristupa hrani

Predsednik Nigerije Bola Tinubu proglasio je vanredno stanje u zemlji pokušavajući da obuzda rastuće cene hrane i nestašice.

Neka od rešenja podrazumevaće korišćenje novca ušteđenog nedavnim ukidanjem subvencije za gorivo za obezbeđivanje đubriva i žitarica poljoprivrednicima, kao i povećanje zaštite za poljoprivrednike, od kojih su mnogi napustili zemlju pošto su postali meta bandi koje ih kidnapuju radi otkupa.

Siromašnijim domaćinstvima, takođe, pomoći će se sa 10 dolara mesečno tokom šest meseci.

"Uveravam sve Nigerijce da niko neće biti zaboravljen u ovim strateškim intervencijama", rekao je Tinubu koji je preuzeo dužnost u maju, a preneo je Bi-Bi-Si.

U izveštaj Ujedinjenih nacija iz januara navodi se da je 25 miliona Nigerijaca ove godine izloženo velikom riziku od nesigurnosti pristupa hrani, što znači da neće moći da priušte dovoljno hranljivih materija svaki dan.

Više od 350 poljoprivrednika je kidnapovano ili ubijeno samo u 12 meseci do juna 2022. godine, navodi se na nigerijskoj veb stranici za praćenje bezbednosti.

Mnogi od ovih napada dogodili su se na severu zemlje.

Nove bezbednosne mere značile bi da poljoprivrednici mogli da se vrate na poljoprivredna zemljišta bez straha od napada, rekao je vladin savetnik Dele Alake.

Za pitanja koja se odnose na hranu i vodu neophodno je da će sada biti u nadležnosti Saveta za nacionalnu bezbednost, koji čine šefovi bezbednosti zemlje na čelu sa predsednikom.