Kina upozorila: Ne zveckajte oružjem u Južnom kineskom moru

Zemlje van regiona ne treba da provociraju i da koriste nesuglasice između zemalja regiona za ostvarivanje svojih geopolitičkih interesa, rekao je kineski diplomata Vang Ji

Šef kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Vang Ji pozvao je zemlje van azijsko-pacifičkog regiona da prestanu da šalju ratne brodove u Južno kinesko more i izazivaju nesuglasice između lokalnih država kako bi ostvarili svoje geopolitičke interese, prenose "RIA Novosti".

Vang Ji je prethodno govorio na sastanku ministara spoljnih poslova o istočnoazijskoj saradnji održanom u Džakarti.

Kineski diplomata je istakao da se nada da će zemlje van regiona poštovati napore Kine i ASEAN-a i da će igrati pozitivnu ulogu u održavanju regionalne stabilnosti, a ne obrnuto.

"Nema potrebe da se ovde ponovo šalje toliko brodova i aviona kako bi se zveckalo oružjem. Ne treba provocirati i koristiti nesuglasice između zemalja regiona za ostvarivanje svojih geopolitičkih interesa, a još više, ne treba im davati uputstva, ne znajući pravu situaciju", naglasio je Vang.

On je naglasio da "Kini i ASEAN-u nisu potrebni učitelji, jer imaju potpuno poverenje, mudrost i sposobnost da rade zajedno kako bi pravilno rešili problem Južnog kineskog mora i pretvorili ga u more mira, prijateljstva i saradnje".

Naime, Kina se decenijama spori sa nekoliko zemalja azijsko-pacifičkog regiona oko teritorijalnog vlasništva nad nizom ostrva u Južnom kineskom moru, na čijoj su teritoriji otkrivene značajne rezerve ugljovodonika. Radi se o arhipelagu Siša (Paracelska ostrva), Nanša (Ostrva Spretli) i ostrva Huangian. 

Vijetnam, Brunej, Malezija i Filipini su takođe uključeni u ovaj spor.

Situacija u regionu se često komplikuje zbog prolaska američkih ratnih brodova, koji, prema mišljenju kineskog ministarstva spoljnih poslova, krše međunarodno pravo i podrivaju suverenitet i bezbednost Kine. 

Uprkos protestima Pekinga, Vašington je izjavio da će "Sjedinjene Države ploviti gde god to međunarodno pravo dozvoljava".