Svet

"Global tajms": Razdvajanje od Kine vraća se američkoj ekonomiji kao bumerang

Razdvajanje Kine od SAD, koje treba da suzbije kineske industrijske lance, zapravo je poremetilo američke lance snabdevanja i rezultiralo povećanim troškovima koje snose američki potrošači
"Global tajms": Razdvajanje od Kine vraća se američkoj ekonomiji kao bumerangwww.globallookpress.com © Klaus Ohlenschläger

Bilateralna trgovina između Kine i SAD ove godine zabeležila je pad, najvećim delom zbog upornog nastojanja SAD da se razdvoje od Kine, piše "Global tajms".

Uoči izbora iduće godine, u vreme kada Bajdenova administracija treba da impresionira birače ekonomskim napretkom, izgleda da je sve teže održati ovakvu trgovinsku politiku prema Kini, koja kao bumerang pogađa američku ekonomiju.

U prvoj polovini 2023. godine, trgovina Kine sa SAD iznosila je 2,25 biliona juana, ili 314 milijardi dolara, što je na godišnjem nivou pad od 8,4 odsto i daleko ispod ukupnog rasta spoljne trgovine Kine od 2,1 odsto, pokazuju podaci kineske Generalne administracije carina.

Izvoz Kine u SAD na godišnjem nivou smanjen je za 12 odsto, što je pad od 3,5 procenata u poređenju sa prvih pet meseci ove godine.

Ove brojke pokazuju da kinesko-američka trgovina nastavlja da opada, i to kao rezultat suprotstavljanja SAD Kini i nastojanja Vašingtona da se udalji od kineskih lanaca snabdevanja.

Neki američki političari postaju paranoični

Podaci američkog Biroa za popis stanovništva pokazali su da je ove godine Meksiko kao glavni američki trgovinski partner istisnuo Kinu, a za četiri meseca do maja, u odnosu na prošlu godinu, uvoz iz Kine je opao za 25 odsto.

Za sada je teško je reći da li je slabljenje bilateralne trgovine kratkoročni odraz pogoršanja političkih veza ili dugoročni trend, ali jedno je sigurno: američki biznismeni su zabrinuti da će opadanje bilateralnih trgovinskih odnosa imati teške posledice po američku ekonomiju.

Izveštaj Federalnih rezervi, objavljen u utorak, navodi da cenu "razdajanja" plaćaju američke firme i potrošači, naveo je "Biznis insajder".

Neki američki političari postaju paranočni, primećuje "Global tajms", pošto zavide Kini na ogromnim ekonomskim dostignućima i brzom razvoju.

Oni misle da je Kina naprosto iskoristila SAD. Ali, suština kineskih i američkih ekonomskih i trgovinskih odnosa je obostrana korist. Američko suprotstavljanje Kini samo će potkopati temelje bilateralne trgovine i dati priliku drugim zemljama.

Ojačana ekonomska saradnja Kine sa ASEAN-om, koji je postao glavni kineski trgovinski partner, predstavlja odličan primer za to.

"Razdruživanje" Kine od SAD, koje treba da suzbije kineske industrijske lance, zapravo je poremetilo američke lance snabdevanja i rezultiralo povećanim troškovima, koje snose američki potrošači.

Produbljivanje ekonomskih problema u SAD

Što više SAD gledaju na ekonomske i trgivinske veze sa Kinom kroz prizmu geopolitike, one će se suočavati sa nepredvidljivim poremećajima u sopstvenim lancima snabdevanja, a to će se neminovno odraziti na američku ekonomiju.

Neki od problema sa kojima se suočava ekonomija SAD duboko su povezani sa nastojanjem da se ekonomski istisne Kina, što kao bumerang pogađa američku ekonomiju.

Postaje sve teže da Vašington nastavi svoju politiku suprotstavljanja Kini, jer je sve očgilednije produbljivanje ekonomskih problema u SAD, poput inflacije i tereta američkog državnog duga. Bez saradnje sa Kinom, ekonomske poteškoće u SAD će se samo pogoršavati.

Ovo objašnjava trenutnu povećanu komunikaciju između visokih zvaničnika dveju zemalja. Najnovija vest je ona o mogućoj poseti Kini američke sekretarke za trgovinu Džine Rajmondo.

Šu Đuting, portparol kineskog Ministarstva trgovine, izjavio je u četvrtak da je Kina otvorena za takvu posetu i da je zainteresovana za komunikaciju sa SAD.

Kina će ostati posvećena rešavanju ekonomskih i trgovinskih problema putem dijaloga, uz promociju konstruktivne i praktične saradnje.

Ovi signali predstavljaju pozitivan razvoj događaja, koji Kina pozdravlja, zaključuje "Global tajms", ali sada je za unapređenje bilateralnih ekonomskih odnosa potrebnije da SAD pokažu više iskrenosti. Kada je reč o ekonomiji, i dalje postoje carine na kinesku robu koje su uvedene 2018. godine, kao i brojne sankcije protiv kompanija iz Kine.

image