Svet

Žarko leto: Trećina Amerikanaca pod ekstremnim vrućinama, crveni meteo-alarm u Italiji

Oko 27 miliona građana SAD narednih dana živeće na temperaturama višim od 43 stepena Celzijusa, dok se u nastavku toplotnog talasa u Evropi sledeće nedelje očekuje da budu oboreni temperaturni rekordi iz prethodnih godina
Žarko leto: Trećina Amerikanaca pod ekstremnim vrućinama, crveni meteo-alarm u Italiji© Tanjug/AP Photo/John Locher

Talas vreline koji je zahvatio Sjedinjene Američke Države pojačaće se ovog vikenda, a širom države objavljeno je upozorenje na opasnost od ekstremnih vrućina koje će zahvatiti područje od Floride, Teksasa i Kalifornije do Vašingtona.

Visoke temperature zahvatiće područje na kojem živi najmanje 113 miliona Amerikanaca, a predviđa se da će oko 27 miliona građana narednih dana živeti na temperaturama višim od 43 stepena Celzijusa, preneo je Bi-Bi-Si.

Nacionalna meteorološka služba navela je da se radi o istorijskom toplotnom talasu koji ruši sve prethodne temperaturne rekorde i dodaje da još nema naznaka da će on uskoro popustiti.

Sutra će biti naročito toplo sa prosečnom temperaturom u nekim mestima koja će biti iznad 46 stepeni Celzijusa. Vreli dani trajaće do sledeće nedelje.

Feniks je na putu da sruši rekord u najvećem broju uzastopnih vrelih dana sa  temperaturom do ili iznad 43 stepena. Dosadašnji rekord bio je 18 dana ovako visokih temperatura, dok su sada već imali 15 uzastopnih vrelih dana, a niz će se svakako nastaviti.

Las Vegas će narednih dana verovatno prebaciti rekordnih 47 stepeni, koliko je ranije zabeleženo, dok se u Dolini smrti u Kaliforniji, jednom od najtoplijih mesta na Zemlji, očekuje da temperatura premaši 54 stepena i takođe probije rekord.

Meteorolozi su upozorili građane Las Vegasa da ovo nije "uobičajena pustinjska vrućina" na koju su navikli jer traje dugo, sa ekstremno visokim temperaturama danju i toplim noćima. "Svi moraju ozbiljno da shvate ovu vrućinu, uključujući i one koji žive u pustinji", navodi se u objavi Nacionalne meteorološke službe na Tviteru.

U Teksasu, gde je u pojedinim mestima, poput El Pasa već zabeleženo 27 uzastopnih dana sa temperaturama višim od 40 stepeni, parkovi, muzeji, zoološki vrtovi, preduzeća skratili su radno vreme ili su zatvoreni zbog ekstremnih vrućina. U ovoj saveznoj državi, oboren je i rekord u potrošnji struje dok građani pokušavaju da rashlade svoje domove i poslovne prostorije.

Talas vrućina zahvatio je i Evropu, gde je Grčka, na primer, bila primorana da juče zatvori jednu od glavnih turističkih atrakcija u Atini, Akropolj, zbog visokih temperatura.

Crveni meteo-alarm, koji upozorava na veoma opasne vremenske prilike, izdat je danas za 15 gradova širom Italije, među kojima su Rim, Firenca i Bolonja.

Kako se približava novi toplotni talas naredne nedelje očekuju se moguće rekordno visoke temperature u Evropi, a Evropska svemirska agencija (ESA) saopštila je da Italija, Španija, Francuska i Nemačka mogu da prođu kroz ekstremne vremenske uslove.

Što se tiče Srbije, sutra se, prema prognozama meteorologa, očekuje još jedan veoma topao dan sa najvišim dnevnim temperaturama od 35 do 38 stepeni, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.  

Prema prognozi za narednih sedam dana, u većini mesta u Srbiji biće pretežno sunčano i veoma toplo.

U sredu po podne i uveče u severnoj, zapadnoj i delu centralne Srbije, a od četvrtka uglavnom na severu zemlje, biće više promenljive oblačnosti, ponegde sa kratkotrajnim pljuskovima i grmljavinom, kada se očekuje i manji pad temperature.

RHMZ je ponovio upozorenje na visoke temperature za područje Srbije za sutra i u prvoj polovini naredne sedmice, kada se lokalno očekuju temperature i do 40 stepeni Celzijusa, a u velikim gradovima očekuju se i tropske noći, sa temperaturom iznad 20 stepeni.          

image