Svet

SAD odlažu odobrenje za obuku ukrajinskih pilota na avionima F-16

Ukrajina poslednjih meseci zahteva da joj zapadni sponzori pošalju avione F-16, tvrdeći da bi oni mogli da igraju ključnu ulogu u borbi sa ruskom avijacijom
SAD odlažu odobrenje za obuku ukrajinskih pilota na avionima F-16© Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

Evropske države i dalje nisu dobile zeleno svetlo iz Vašingtona za obuku ukrajinskih pilota na avionima američke proizvodnje F-16, objavio je "Politiko".

"Međunarodnu koaliciju" koja pokušava da Kijevu nabavi te avione i obuči uranijske pilote da njima rukuju najavile su sredinom maja Velika Britanija i Holandija, dok su je Amerikanci podržali nekoliko dana kasnije.

Inicijativu je do sada podržalo 11 zemalja, a obuka pilota bi mogla da se organizuje na teritoriji Rumunije, objavio je ranije američki portal.

Američko Ministarstvo odbrane, međutim, još nije odobrilo zahtev za slanje materijala i opreme neophodnih za obuku, navodi "Politiko", dodajući ipak da nema naznaka da bi Vašington mogao potpuno da odustane od toga.

Portparol Pentagona Garon Garn rekao je da se zahtev "i dalje razmatra", dok je šef nabavke Vilijam Laplante izjavio da Pentagon mora "da se uveri da je sve spremno, sa tehničkim priručnicima koji se prevode, paketima tehničkih podataka i planom održivosti" pre nego što odobri početak obuke.

Ukrajina poslednjih meseci zahteva da joj zapadni sponzori pošalju avione F-16, tvrdeći da bi oni mogli da igraju ključnu ulogu u borbi sa ruskom avijacijom.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je da bi njegova zemlja mogla da dobije avione do marta 2024. godine.

Ruski predsednik Vladimir Putin je upozorio da će ti avioni "goreti kao i ostatak zapadnog naoružanja", dok je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da bi takav potez mogao da dovede so eskalacije sukoba.

Početkom juna, "Politiko" je objavio da visoki američki zvaničnici veruju da buduća podrška Ukrajini zavisi od uspeha njene dugo najavljivane kontraofanzive, a ako Kijev ne bude imao uspeha, vojna pomoć će "verovatno presušiti".

Kasnije istog meseca, "Fajnenšel tajms" je izvestio da zapadni zvaničnici nisu impresionirani dosadašnjim rezultatima kontraofanzive.

image