Svet

Alternativa za Nemačku želi "kontrolisanu razgradnju" EU, Orban glavni saveznik

Centralnoevropska saradnja sa Mađarskom i Austrijom je od centralnog značaja za Nemačku, Orban pokazao kako se politika zasnovana na interesima može sprovoditi u Evropi, tvrdi kolider AfD-a
Alternativa za Nemačku želi "kontrolisanu razgradnju" EU, Orban glavni saveznikwww.globallookpress.com © www.imago-images.de

Alternativa za Nemačku (AfD) će uključiti "kontrolisanu razgradnju" Evropske unije u program za naredne izbore za Evropski parlament, koji će biti održani narednog proleća, prenosi "Euraktiv".

U predlogu svog predizbornog manifesta, koji bi trebalo da bude ozvaničen na partijskoj konferenciji krajem meseca, AfD poziva na "kontrolisanu razgradnju zapovedničke EU".

"Mi zahtevamo reset Evrope, kako bi mogli da iskoristimo moć nacionalnih država i ponovo izgradili mostove ka istoku", rekao je za taj portal kopredsednik AfD-a Tino Krupala.

"Evropska unija je samo ekonomska oblast, i tako bi trebalo da ostane", izjavio je on, dodajući da ona "guši nadležnosti nacionalnih država, bez mogućnosti da ih zaista zameni", pošto Evropska komisija nema demokratski legitimitet.

Krupala je naveo sankcije EU protiv Rusije kao jedan od primera nedostatka njenog legitimiteta, tvrdeći da one "nisu u interesu naših građana" i da su dovele do povećane inflacije i recesije.

EU bi zato trebalo zameniti sa "novom evropskom ekonomskom zajednicom zasnovanom na interesima", odnosno nekom vrstom "lige evropskih nacija", smatraju u AfD-u.

Predlozi Alternative za Nemačku nisu ništa novo, pošto je ta stranka i nastala na protivljenju članstvu Nemačke u evrozoni i dubljoj integraciji EU.

Krupala je rekao da rekao da je oseća optimistično, kao i da potencijalne partnere vidi u desničarskim partijama u Austriji i Mađarskoj.

"Šanse za sprovođenje našeg predloga su dobre, pošto nam globalni trendovi idu na ruku", smatra on.

"Centralnoevropska saradnja sa Mađarskom i Austrijom je od centralnog značaja za Nemačku", rekao je Krupala, dodajući da je mađarski premijer Viktor Orban "već pokazao kako se politika zasnovana na interesima može sprovoditi u Evropi".

U Austriji, ankete pokazuju da je desničarska Slobodarska partija (FPO) trenutno najpopularnija politička opcija u toj zemlji, dok u Mađarskoj Orbanov Fides dominira već više od decenije.

Popularnost AfD-a je poslednjih meseci u velikom uzletu, a istraživanja pokazuju da su trenutno druga najpopularnija partija u Nemačkoj sa podrškom od oko 20 odsto, više i od Socijaldemokrata kancelara Olafa Šolca.

Predstavnici austrijske FPO već su podržali svoje nemačke partnere.

"Mi na razvoj Evropske unije gledamo prilično kritički i sa velikom zabrinutošću", rekao je lider FPO u Evropskoj parlamentu Harald Vilmski za "Euraktiv".

"Naravno, Evropljani moraju da naprave izbor da li se i dalje slažu sa razvojem EU ili žele da krenu u drugom pravcu", dodao je on.

image