Svet

Pariz: Sud potvrdio zabranu skupa protiv policijskog nasilja

S obzirom na nedavne ozbiljne nerede, "cilj demonstracija" i "smanjenu dostupnost policije", mera zabrane "izgleda da je jedina koja se može preduzeti", navodi se u obrazloženju suda
Pariz: Sud potvrdio zabranu skupa protiv policijskog nasilja© TANJUG/AP Photo/Michel Euler

Upravni sud u Parizu potvrdio je da skup protiv policijskog nasilja, koji je trebalo da se održi danas u Parizu, ipak neće biti održan, što je razgnevilo organizatore iz Nacionalne koalicije protiv policijskog nasilja, piše "Mond".

Ministar unutrašnjih poslova Žeral Darmanen ranije je najavio zabranu tog skupa, kao i svih drugih okupljanja, "direktno povezanih sa neredima" koji su usledili nakon ubistva sedamnaestogodišnjeg Naela tokom saobraćajne kontrole u ​​Nanteru. Zabrana, kako je naveo ministar, važi zaključno sa 15. julom.

Shodno tome, prefekt pariske policije Loran Nunjez zabranio je skup, pozivajući se na rizik od "narušavanja javnog reda" i manjak pripadnika policije i žandarmerije koji bi se time bavili, nakon perioda njihovog intenzivnog angažovanja tokom protesta. 

Ovaj argument je uvažio i upravni sud, navodi "Mond".

S obzirom na nedavne ozbiljne nerede, "cilj demonstracija" i "smanjenu dostupnost policije", mera zabrane "izgleda da je jedina koja se može preduzeti", navodi se u obrazloženju suda. 

Predstavnici Nacionalne koalicije protiv policijskog nasilja, koja okuplja pedesetak udruženja, sindikata i levičarskih partija reagovali su burno na takvu odluku. 

"Policija, uz podršku sudija upravnog suda u Parizu, onemogućava sve kanale demokratskog izražavanja potpuno legitimnih zahteva", poručili su organizatori. Oni su održali konferenciju za štampu, ali nisu nastavili da pozivaju na demonstracije.

Vlasti su već zabranile marš u Val-d'Uaz prošle nedelje, u znak sećanja na Adamu Traorea, koji je umro ubrzo nakon što je uhapšen u julu 2016. godine. Lokalna policija je navela da nema dovoljno osoblja da obezbedi događaj.

image