Svet

Ilon Mask: Američka isporuka kasetne municije Ukrajini je licemerje

Amerika je uvek žigosala kao zle one koji koriste kasetne bombe, a sada ih šaljemo da se koriste? Od toga neće biti ništa dobro, kazao je američki milijarder
Ilon Mask: Američka isporuka kasetne municije Ukrajini je licemerje© TANJUG/AP Photo/Michel Euler, File

Izvršni direktor kompanije "Tesla" i vlasnik Tvitera Ilon Mask kritikovao je odluku SAD da isporuče Ukrajini kasetnu municiju, nazivajući je licemernom.

"Amerika je uvek osuđivala kao zle one koji koriste kasetne bombe, a sada ih šaljemo da se koriste? Od toga neće biti ništa dobro. Sudbina voli ironiju, ali mrzi licemerje", napisao je Mask na Tviteru.

Američki milijarder je dodao da su SAD ostale bez normalne municije za slanje u Ukrajinu, pa im sada u očaju šalje kasetne bombe, ponižavajući se na taj način bez ikakvog uticaja na rezultat.

Mask je naglasio da "želi najbolji ishod za ljude" i istakao da Rusija "ima najmanje četiri puta više artiljerije i deset puta više municije". 

"Prenos većeg broja oružja samo će promeniti broj mrtvih, ali ne i ishod", naveo je on.

Naime, Bela kuća je nabavku kasetne municije Ukrajini nazvala "privremenom opcijom dok se ne poveća proizvodnja artiljerijskih granata u SAD", ističući da je ovaj potez vojno neophodan kako bi se sprečilo da Ukrajina ostane bez municije u kritičnoj fazi sukoba.

UN su pozvale zaraćene strane da ne koriste kontroverznu municiju koja je zabranjena u više od 120 zemalja. Odluka je objavljena 7. jula, uoči samita NATO u Litvaniji.

Konvenciju o zabrani upotrebe kasetnih bombi, koje se prilikom ispaljivanja otvaraju u vazduhu i ispuštaju mnoštvo manjih projektila, potpisalo je više od 120 zemalja, ali ne i SAD, Rusija i Ukrajina.

image