Svet

Republikanci sve jači: Pravo na abortus i loši kandidati više nisu problem

Nekoliko dana pred međuizbore, situacija se okrenula u korist republikanaca
Republikanci sve jači: Pravo na abortus i loši kandidati više nisu problemwww.globallookpress.com © Jordan Tovin/Keystone Press Agency

Do pre nekoliko nedelja, Republikanska partija (GOP) delovala je pogubljeno sa neprikladnim kandidatima i forsiranjem društveno polarizujućeg pitanja prava na abortus. Sada, pokazuju ankete, plima se okrenula u njihovu korist.

Anketa njuzletera koji analizira izbore u SAD, "Kuk politikal report" pokazala je da će još 10 izbornih jedinica u Njujorku, Nju Džersiju, Oregonu, Kaliforniji i Ilionisu - koje su do skora bile uporišta demokrata, sada glasati za republikance.

U tom slučaju, navodi "Aksios", republikancima će biti potredno samo šest pobeda u 35 "neodređenih" izbornih jedinica kako bi dobili većinu u Predstavničkom domu. Demokrate, sa druge strane, moraju da pobede u 29 od 35 jedinica.

Predviđanja za Senat pokazuju da republikanci tamo imaju tanko vođstvo 51:49, prvi put od jula.

Drugim rečima, kvalitet kandidata - koji je bio najveća prednost demokrata, ovoga puta neće biti dovoljan.

Kandidat za Senat iz Pensilvanije, Džon Federman, koji je pobedio na unutarstranačkim izborima demokrata zbog svog "radničkog" šarma ali je slabo prošao na predizbornim debatama, naročito zbog slabog učinka u borbi protiv kriminala, što mu je umanjilo šanse da pobedi u trci.

Kandidat za Senat iz Ohaja, Tim Rajan predstavljao je radnički okrug severoistočnog Ohaja u Predstavničkom domu i svoju kampanju je fokusirao na sindikate i imidž običnog čoveka. Njegova umerena kampanja je privukla neke skeptike ali mnogi sumnjaju da će uspeti da pobedi u duboko republikanskoj državi.

Istovremeno, ekstremno loši ili samo nepripremljeni republikanski kandidati više ne deluju toliko pogrešno kao ranije i procenjuje se da će neki "manjkavi" GOP kandidati pobediti uprkos problematičnoj političkoj istoriji. Među onima koji imaju najviše šansi za pobedu, uprkos svemu, su Blejk Masters iz Arizone i Don Bolduk iz Nju Hempšira.

image