Uhapšena transrodna aktivistkinja zbog poziva na nasilje: Udarite feministkinje u lice!

Ekstremno levičarska transrodna aktivistkinja Sara Džejn Bejker snimljena je kako poziva na nasilje nad feministkinjama koje se protive da se žene izjednačavaju sa biološkim muškarcima koji se izjašnjavaju kao žene

Ozloglašena transrodna aktivistkinja, koja je ranije bila u zatvoru zbog otmice i pokušaja ubistva, navodno je uhapšena zbog podsticanja na nasilje na londonskoj Paradi trans ponosa.

Ekstremno levičarska transrodna aktivistkinja Sara Džejn Bejker snimljena je kako poziva na nasilje nad feministkinjama koje se protive da se žene izjednačavaju sa biološkim muškarcima koji se izjašnjavaju kao žene.

U video snimku objavljenom na društvenim mrežama, vidi se Sara Džejn Bejker (53), koja drži zastavu Antife i čini se da izgovara: "Htela sam da dođem ovde i da budem zaista fina... Ne, ako vidite TERF, udarite ih pesnicom u lice."

Termin TERF koristi krajnja levica da opiše ličnosti poput Džej-Kej Rouling koje kritikuju uticaj transrodnog pokreta na decu i degradaciju prava žena.

"Dejli mejl" navodi da je londonska policija prvobitno ocenila očigledan poziv na nasilje kao "hipotetičan" i da pokretanje krivičnog postupka ne bi bilo u javnom interesu.

Bejker je, međutim, navodno uhapšen u sredu, a portparol policije je saopštio da je "53-godišnja žena uhapšena zbog sumnje da je podsticala na nasilje".

Na pitanje da li gradonačelnik Londona Sadik Kan podržava komentare na skupu Trans prajd, portparol je odgovorio da je gradonačelnik "ponosni LGBT saveznik i da je nedvosmisleno dao podršku trans zajednici", ali je dodao i da "nasilje nikada nije prihvatljivo".

Uoči parade, Kan je lično podržao događaj, rekavši da "nikada nije bilo važnije podržati trans ljude, koji su stigmatizovani i stavljeni u središte toksičnog kulturnog rata".

Činilo se da su organizatori Trans prajda saosećali sa transrodnom aktivistkinjom. Oni su poručili da "Sara i mnogi drugi u našoj zajednici osećaju mnogo besa i ljutnje i imaju pravo da izraze taj bes svojim rečima".

"Ne odobravamo nasilje, ne podržavamo poziv na oružje za nasilje bilo koje vrste. Mi opravdavamo pravedni gnev i pravo na slobodu govora koje je juče izraženo. Mi smo marširali i nastavićemo da marširamo u miru", naveli su organizatori. 

Bejkeru, rođenom kao Alen, obezbeđena je hormonska terapija dok je bio u zatvoru, kao i operacija promene pola u vrednosti 11.600 evra koju finansiraju poreski obveznici. Transrodna aktivistkinja je puštena iz zatvora 2019. nakon što je odležala 30 godina iza rešetaka zbog otmice i mučenja brata svoje maćehe, kao i pokušaja ubistva drugog zatvorenika.