Salivan: Rat u Ukrajini nije zapao u ćorsokak, ali teško ide protiv Rusije

"Rekli smo pre nego što je kontraofanziva počela da će biti teško", istakao je zvaničnik Bele kuće Džejk Salivan, dok kongresmen Majkl Mekol smatra da Ukrajina nema dovoljno naoružanja i da je oružje koje joj se danas šalje trebalo poslati pre godinu i više dana

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan izjavio je da rat u Ukrajini nije zapao u ćorsokak, ali je priznao da i dalje "teško ide" protiv Rusije.

"Rekli smo pre nego što je ova kontraofanziva počela da će biti teško i teško je", rekao je Salivan u intervjuu za Ej-Bi-Si njuz.

Kako je istakao, "to je priroda rata", ali Ukrajinci nastavljaju da idu napred.

"Nastavljamo da ih snabdevamo neophodnim oružjem i sredstvima da bi to mogli da urade i oni će nastaviti da pokušavaju da povrate teritoriju", nastavio je Salivan, ukazujući na ono što je nazvao "napredak i na istoku i na jugu".

Američki kongresmen: Ukrajina nema dovoljno naoružanja za uspešnu ofanzivu

Ukrajina nema dovoljno oružja da sprovede uspešnu kontraofanzivu, rekao je predsednik Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa Majkl Mekol.

"Oni (Ukrajinci) nemaju ono što im je potrebno za kontraofanzivu", ocenio je on u intervjuu za Si-Bi-Es.

Mekol je poručio da je oružje, koje se danas šalje Ukrajini, trebalo poslati pre godinu i više dana.

On je posebno naglasio nedostatak aviona F-16, pošto obuka ukrajinskih pilota da njima upravljaju još nije počela, kao i nedostatak raketa dugog dometa ATACMS.

"Ukrajincima treba oružje dugog dometa, kako bi mogli da gađaju skladišta, logistiku i linije snabdevanja, što oni trenutno ne mogu", dodao je Mekol.

Ukrajinska dugo najavljivana kontraofanziva nije postigla očekivane  rezultate, a zapadni mediji sve češće pišu o problemima sa kojima se ukrajinska vojska svakodnevno suočava.