Svet

EU jača granice zbog migranata: Postignut sporazum sa Tunisom, Brisel će izdvojiti 100 miliona evra

Sporazum je postignut nakon višenedeljnih pregovora i uključuje pomoć u iznosu od milijardu evra za posrnulu tunižansku ekonomiju,
EU jača granice zbog migranata: Postignut sporazum sa Tunisom, Brisel će izdvojiti 100 miliona evra© Tanjug/Italian Premier Office via AP

Tunis i Evropska unija postigli su sporazum o "strateškom partnerstvu" koji uključuje saradnju u borbi protiv trgovine ljudima i jačanje kontrole granica, u kontekstu povećanog broja brodova sa migrantima koji se iz te severnoafričke države kreću ka Evropi.

Sporazum je postignut nakon višenedeljnih pregovora i uključuje pomoć u iznosu od milijardu evra za posrnulu tunižansku ekonomiju, navodi Rojters.

"On sadrži delove o sprečavanju šverca i trgovine ljudima, jača kontrolu granica i unapređuje registraciju i povratak (migranata). Sve su to neophodne mere za sprečavanje ilegalnih migracija", napisao je holandski premijer Mark Rute na Tviteru.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je rekla da će taj blok odvojiti 100 miliona evra pomoć Tunisu u borbi protiv ilegalnih migracija. 

Hiljade nelegalnih migranata se poslednjih nedelja zaputilo u tunižanski grad Sfaks kako bi pokušali da pređu Mediteran i zapute se u Evropu.

"Veoma smo zadovoljni, ovo je značajan korak prema stvaranju pravog partnerstva između EU i Tunisa, koje može da pomogne u rešavanju migrantske krize", rekla je premijerka Italije Đorđa Meloni.

image