Svet

Nemačka bi da ima najbolju vojsku u Evropi, ali ne može: Municiju smo poslali Kijevu, nemamo za sebe

"Ukoliko budemo dali municiju Ukrajini, nećemo je imati na raspolaganju za nas same, dok ne stignu nove porudžbine", rekao je načelnik generalštaba nemačke vojske Alfons Mais
Nemačka bi da ima najbolju vojsku u Evropi, ali ne može: Municiju smo poslali Kijevu, nemamo za sebeGetty © Tim Ireland

Nemačka je uverena da će 2025. godine imati najbolje opremljenu vojnu diviziju među evropskim zemljama Severnoatlanske alijanse, izjavio je načelnik generalštaba nemačke vojske Alfons Mais.

"Veliki sam optimista da će prva divizija biti spremna do 2025. godine", rekao je Mais za Rojters, dodajući da su planovi dogovoreni sa NATO.

Agencija navodi da u ovom trenutku Berlin nema nijednu borbeno spremnu diviziju, vojnu jedinicu koja se sastoji od više od 20.000 vojnika.

Mais je dodao da će Nemačka obezbediti Alijansi prvo dve mehanizovane brigade, u početku lakše naoružane, a potom srednje naoružane, koje će biti pojačane holandskom brigadom.

"Taj broj će, u svakom slučaju, biti dovoljan i doprineće najbolje opremljenoj diviziji među svim evropskim NATO partnerima 2025. godine. To je naš zajednički cilj sa našim holandskim partnerima", rekao je on.

Mais je potvrdio da postoji ambicija da se divizija snabde sa dovoljno municije do 2025. godine, u vreme kada zapadne zemlje šalju veliku količinu municije Kijevu, istovremeno trošeći svoje zalihe u znatnoj meri, najviše od Hladnog rata.

"Ukoliko budemo dali municiju Ukrajini, nećemo je imati na raspolaganju za nas same, dok ne stignu nove porudžbine", dodao je Mais. Ukazao je da su se proizvodni kapaciteti smanjili u prethodnih 30 godina.

Naveo je da je to problem sa kojim se susreću svi NATO partneri Nemačke.

"Međutim, podržavanje Ukrajine je sada važnije nego uspostavljanje divizije, kako je i naglasio generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg", dodao je Mais.

image