Svet

Pakleno leto u Kini: Zabeležena rekordna temperatura od 52,2 stepena

Vrućina izazvala probleme u snabdevanju električnom energijom, ali i loše uticala na poljoprivredne useve, dok postoji i zabrinutost da se ponove prošlogodišnje suše, najteže u poslednjih 60 godina
Pakleno leto u Kini: Zabeležena rekordna temperatura od 52,2 stepena© Tanjug/AP Photo/Andy Wong, File

U gradu Sanbao u Sinđanu na severozapadu Kine u nedelju je zabeležena rekordno visoka temperatura u toj zemlji od 52,2 stepena Celzijusova, preneo je Rojters pozivajući se na kineske medije.

U zemlji koja se samo pre samo šest meseci borila s temperaturama od minus 50 stepeni Celzijusa, očekuje se da će takve vrućine trajati još najmanje pet dana.

Prethodni rekord od 50,3 stepena Celzijusa izmeren je 2015. u blizini Ajdinga u Sinđanu, u depresiji više od 150 metara ispod nivoa mora.

Zemlje širom Azije od aprila se bore s talasima enormnih vrućina.

U Kini su rekordno visoke temperature izazvale probleme u snabdevanju električnom energijom, ali i loše uticale na poljoprivredne useve, dok postoji i zabrinutost da se ponove prošlogodišnje suše, najteže u poslednjih 60 godina.

U Kini su 22. januara temperature u Moheu, gradu na severoistoku, pale na minus 53 stepena Celzijusova, što je rekord za tu zemlju za najnižu temperaturu.

SAD i Kina u Pekingu ove sedmice održavaju pregovore svojih izaslanika za klimu o borbi protiv globalnog zagrevanja.

image