Česi sve manje letuju na Jadranu, pronašli "novu Hrvatsku"

Hrvatsku, koja je sve skuplja, a koja je ranije bila popularna letnja destinacija za Čehe, sada je zasenila atraktivnost Poljske

Nakon što je od uvođenja evra u Hrvatskoj letovanje na Jadranu poskupelo, češki turisti napuštaju svoju "prvu morsku ljubav", piše češko izdanje  magazina "Forbs".

Poljska je označena kao "nova Hrvatska za Čehe", čime se ukazuje na neočekivanu promenu, o čemu piše i poljski dnevnik "Gazeta viborča".

Hrvatsku, koja je sve skuplja, a koja je ranije bila popularna letnja destinacija za Čehe, sada je zasenila atraktivnost Poljske.

Prodaja smeštaja u Poljskoj u odnosu na prošlu godinu porasla je za 50 odsto, kaže direktor portala za grupnu kupovinu "Slevomat" Ladislav Veseli, prognozirajući da će interesovanje za Baltik i dalje rasti.

Poljska nudi širok spektar atrakcija, uključujući verske spomenike, istorijske gradove, netaknutu prirodu, kao i čisto more sa peščanim plažama, planine i jezera, prenosi portal.

Portparolka turističke agencije "Invia" Jirina Ekrt Jiruškova rekla je za "Forbs" da je Poljska popularna i zbog svoje pristupačnosti.

Ove sezone, mesec dana boravka u Poljskoj za jednu osobu u skromnoj smeštaju košta do 224 evra, letovanje srednje klase oko 341 evra, a luksuzan boravak 736 evra. Noćenje u hotelu ili apartmanu iznosi oko 35 do 40 evra.

Na pitanje zašto je odabrala Baltik umesto Jadrana, Čehinja Zuzana kaže da je sa prijateljicama tražila alternativu za Hrvatsku.

Zaintrigirale su ih pozitivne kritike prijatelja koji su već posetili Poljsku, a htele su i da istraže kulturu i prirodu te zemlje.

U anketi jedan stanovnik Praga ističe da često susreće Čehe koji su posetili Poljsku i koji su se vratili sa pozitivnim iskustvima u pogledu razvoja infrastrukture i kvaliteta usluga, prenosi portal.