Bivši premijer Izraela: SAD nam više nisu najbliži saveznik

Jair Lapid kritikuje aktuelnu vladu zbog, kako kaže, politike koja Izrael udaljava od svog tradicionalnog saveznika

Nekadašnji premijer Izraela Jair Lapid navodno je upozorio da su odnosi njegove zemlje sa SAD toliko pogoršani tokom mandata njegovog naslednika Benjamina Netanijahua da Vašington "više nije njihov najbliži saveznik".

Lapid je to izjavio tokom okupljanja članova njegove partije Ješ Atid, preneo je "Tajms of Izrael". On tvrdi da Netanijahuaova vlada svojim pokušajima da progura kontroverznu reformu pravosuđa uništava savezništvo sa SAD.

"Izraelska vlada nas vodi u krizu, donosi ogromne političke odluke i pravi promene bez organizovanja bilo kakvih diskusija o ekonomskim, bezbednosnim, društvenim i političkim posledicama takvih poteza", rekao je Lapid.

Nekadašnji premijer je u intervjuu za "Kanal 12" rekao da se država "cepa na dva dela".

"Amerikanci kažu da ne dele iste vrednosti sa ovom vladom. To pogađa sve sfere izraelsko-američkih odnosa - njihovu pažnju i spremnost da izađu iz svoje zone komfora kako bi podržali izraelske interese. Oni to neće učini za najekstremniju vladu u istoriji države", rekao je Lapid.

Američki predsednik Džozef Bajden rekao u martu da je "veoma zabrinut" za izraelsku demokratiju nakon višemesečnih protesta zbog reforme pravosuđa.

Netanijahu mu je odgovorio tvrdeći da je Izrael "suverena država" koja donosi odluke u skladu sa voljom sopstvenog naroda, "a ne pod pritiskom iz inostranstva".

Ministar nacionalne bezbednosti Itamar Ben-Gvir rekao je da Bajden "mora da shvati da Izrael više nije zvezdica na američkoj zastavi. Mi smo demokratija, i očekujemo da američki predsednik to razume".

Bajdenova administracija je nedavno kritikovala odluku Jerusalima da odobri izgradnju ekskluzivnih jevrejskih naselja na teritoriji okupirane Zapadne obale. Američki predsednik je Netanijahuovu vladu opisao kao "ekstremnu" i kao "deo problema" u palestinskom konfliktu.

Bajden je, ipak, pozvao izraelskog premijera da poseti Belu kuću kasnije ove godine.

Netanijahu je na čelu Izraelske vlade proveo 12 godina, pre nego što ga je u junu 2021. zamenila koalicija koju je predvodio Lapid. Netanijahu se na čelo izraelske vlade vratio nakon pobede na izborima u novembru 2022. godine.