Komentar Vašingtona o napadu na Krimski most: Kijev ima pravo da se brani kako smatra da treba

Američki državni sekretar odbio je da direktno odgovori na pitanje novinara o Krimskom mostu

Vašington prati situaciju sa Krimskim mostom, rekao je državni sekretar Entoni Blinken.
On nije direktno odgovorio na pitanje novinara da li su Sjedinjene Američke Države podržale ukrajinski napad na most u kojem su poginule dve osobe, a devojčica od 14 godina ostala bez roditelja.

Upitan o udaru na most Blinken je rekao da nema "ništa posebno da ponudi po tom pitanju".
"Ovo je situacija koju pratimo", rekao je Blinken novinarima. "Mogu da kažem, kao opšti predlog, naravno Ukrajina je ta koja odlučuje kako će voditi ovaj rat u odbrani svoje teritorije, svog naroda i svoje slobode".

Kako su saopštile ruske vlasti u ponedeljak, dva podvodna drona gađala su most, a eksplozija nije oštetila nijedan stub, ali je odnela deo puta na koji je naišao automobil u kojem je bila porodica. Roditelji su poginuli na licu mesta, a njihova ćerka je teško povređena.

"Incident je još jedan teroristički napad kijevskog režima", rekao je ruski predsednik Vladimir Putin. "Ovaj zločin je sa vojne tačke gledišta besmislen, pošto Krimski most odavno nije korišćen za vojni transport, i brutalan, jer su ubijeni i povređeni samo nevini civili", kazao je ruski predsednik.

Ovo je drugi napad Kijeva na most, koji je izgrađen 2018, kako bi povezao Krim sa kopnenim delom Rusije. Ranije ovog meseca ukrajinske vlasti su priznale da stoje iza bombaškog napada koji je izveden kamionom u oktobru 2022, u kojem su poginula tri civila i oštećeni putni i železnički transport.

Most je u potpunosti obnovljen do 5. marta.