Reznjikov predlaže izmenu Ustava Ukrajine: Dozvoliti raspoređivanje stranih vojnih baza u zemlji

Norma o sprečavanju razmeštanja stranih vojnih baza je zastarela. Jasno je da se, ako je potrebno, može naći pravna formula da se baza ne zove baza, već neka vrsta "centra za interakciju i razmenu iskustava", kazao je ukrajinski ministar odbrane

Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznjikov izjavio je da je potrebno "razjašnjenje" pojedinih odredbi ukrajinskog ustava te zemlje pre nego što uđe u NATO, istaknuvši da je zastarela ustavna odredba o nedopustivosti raspoređivanja stranih vojnih baza u zemlji, piše "Liga.net".

"Norma o sprečavanju razmeštanja stranih vojnih baza je zastarela. Jasno je da se, ako je potrebno, može naći pravna formula da se baza ne zove baza, već neka vrsta 'centra za interakciju i razmenu iskustava'. Ali zašto?  Neophodno je ukloniti ovo ograničenje, koje je izgubilo na značaju, kako bi se uništio teren za spekulacije", kazao je Reznjikov i predložio da se iz člana 17. ustava Ukrajine ukloni teza da nije dozvoljeno raspoređivanje stranih vojnih baza na njenoj teritoriji.

Ukrajinski ministar je dodao i da glavni zakon Ukrajine treba da sadrži tezu da "Ukrajina samostalno bira mehanizme za obezbeđenje svoje bezbednosti, uključujući pristupanje međunarodnim ugovorima ili organizacijama" 

"Ovo će jasnije otkriti i normalizovati ideju evropskog i evroatlantskog kursa, postavljenu u paragrafu 5 Preambule Ustava Ukrajine", naglasio je.

Naime, 2017. godine Ukrajina je proglasila kao prioritet svoje spoljne politike ulazak u NATO. U februaru 2019. godine, Vrhovna rada odobrila je amandmane na Ustav koji su u njemu, uključujući u preambuli glavnog zakona, zapisali nameru zemlje da se pridruži Alijansi.

U Vilnjusu je od 11. do 12. jula održan samit Severnoatlantske alijanse, tokom kojeg je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio da su zemlje članice bloka napravile "tri koraka ka Ukrajini": doneta je odluka da se od Ukrajine ne zahteva sprovođenje Akcionog plana za članstvo u NATO-u, odobren je višegodišnji program vojne pomoći Kijevu i odobreno stvaranje Saveta Ukrajina-NATO.

Stoltenberg je takođe saopštio da će poziv u NATO biti upućen Ukrajini tek nakon postizanja sporazuma između saveznika i "kada se ispune svi uslovi".

Prema njegovim rečima, uslove za ulazak Ukrajine u NATO procenjivaće zemlje članice Alijanse.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je na konferenciji za novinare izrazio nezadovoljstvo ovom odlukom, nazvavši rezultate samita "ne baš idealnim za Kijev zbog neuspelog poziva u organizaciju".