Svet

Novi napad na Roberta Kenedija Mlađeg: Bela kuća ga okrivila za "antisemitske teorije zavere"

Borac za predsedničku nominaciju 2024. oglasio se ovim povodom na Tviteru tvrdeći da je insinuacija "Njujork posta" i drugih da je zbog citiranja rada o biološkom oružju antisemita – odvratna izmišljotina
Novi napad na Roberta Kenedija Mlađeg: Bela kuća ga okrivila za "antisemitske teorije zavere"Getty © Scott Eisen

Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer oštro je kritikovala kandidata za predsedničku nominaciju iz Demokratske partije Roberta F. Kenedija Mlađeg zbog izjave u nedavno objavljenom video-snimku da su meta kovida-19 bili belci i crnci, dok su Jevreji i Kinezi bili najimuniji na ovu pošast, preneo je Rojters.

"Tvrdnja da je kovid genetski modifikovan tako da poštedi Jevreje i Kineze duboko je uvredljiva i neverovatno opasna. Svaki aspekt ovih komentara odražava neke najodvratnije antisemitske teorije zavera kroz istoriju i doprinosi današnjem opasnom porastu antisemitizma", rekla je portparolka.

"Njujork post" je prethodno objavio snimak na kome je Kenedi, na večeri na Menhetnu, izjavio da kovid-19 nesrazmerno napada određene rase.

"Kovid-19 napada belce i crnce. Najimuniji su Jevreji Aškenazi i Kinezi", rekao je na snimku, dodajući da se ne zna da li je virus kreiran s tom namerom.

Borac za predsedničku nominaciju 2024. oglasio se ovim povodom na Tviteru tvrdeći da je insinuacija "Njujork posta" i drugih da je zbog citiranja rada o biološkom oružju antisemita – odvratna izmišljotina.

"Moj otac i moji ujaci, Džon F. Kenedi i senator Edvard Kenedi, uložili su ogromnu energiju zarad podrške Izraela i borbe protiv antisemitizma. Nameravam da to budu i moji politički prioriteti", dodao je Kenedi.

Inače, ovo je tek jedan u nizu napada iz Bele kuće i Demokratske partije na protivkandidata aktuelnog predsednika SAD Džozefa Bajdena i sve popularnijeg političara u Americi, sina senatora Roberta F. Kenedija, koji je ubijen tokom kampanje za demokratsku predsedničku nominaciju 1968. godine.

"Što više priče o Kenediju, to je lošije po Bajdena. A svaki pogled ka Kenediju dobar je za republikance", poentirao je nedavno Brajan Sajčik, bivši saradnik bivšeg predsednika Donalda Trampa.

image