Svet

Britanija se sprema za restrikcije struje

"Gardijan" je imao uvid u dokumenta koja predviđaju šta bi moglo da se desi u "najgorem scenariju"
Britanija se sprema za restrikcije strujewww.globallookpress.com © Jessica Lichetzki/dpa

Britanska vlada spremila je "ratne" planove za hitne slučajeve, odnosno potencijalne nestanke struje koji bi mogli da potraju i do sedam dana, piše "Gardijan".

Taj list je imao uvid u dokumenta koja upozoravaju da bi u "najgorem realnom scenariju" svi sektori, uključujući transport, snabdevanje hranom i vodom, komunikacije i energetiku, mogli da budu "ozbiljno poremećeni" do nedelju dana.

Prioritet će, po toj dokumentaciji biti na obezbeđivanju hrane, vode i skloništa za mlade i starije ljude, kao i za one koji brinu o drugima.

Program vlade priprema za situaciju u kojoj je struja nestala tokom zime a u prostorijama nema rezervnih generatora.

Predviđeno je da će 60 odsto potražnje za električnom energijom biti zadovoljeno "između dana dva i dana sedam" kada će domaćinstvima i preduzećima biti omogućen „povremeni pristup” snabdevanju.

Zvaničnici britanske vlade trenutno testiraju taj poverljivi plan za snalaženje u slučaju nestanka struje, i održali su seriju vežbi sa vladinim odeljenjima i savetima širom zemlje.

Međuvladin plan je prvi put sastavljen 2021. godine, pre ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, kako bi se unapredilo planiranje i odgovor u slučaju većeg tehničkog kvara na nacionalnoj mreži.

Ali zabrinutost zbog mogućnosti restrikcija porasla je posle rusko-ukrajinskog sukoba i vladini insajderi priznaju da su planovi, u okolnostima rastuće energetske krize, dobile novu hitnost.

 "Sve vlade planiraju vanredne situacije za najgore moguće scenarije, ali istina je da smo ranjivi kao zemlja što je direktna posledica decenije neuspešne konzervativne energetske politike", rekao je Ed Miliband, sekretar za klimu u senci.

image