Presipanje iz šupljeg u prazno: Tajvanski ostareli "jastrebovi" kreću put Ukrajine?

Amerikanci navodno planiraju da otkupe stari raketni sistem HOK i isporuče ga Kijevu kako bi popunili ukrajinske opasno iscrpljene zalihe projektila

Sjedinjene Američke Držve bi mogle da pošalju Kijevu rakete zemlja-vazduh koje su prethodno isporučene Tajvanu, kako bi podigle izglede ukrajinske ofanzive, piše "Ejža tajms".

Portal "Vorzon" je ovog meseca izvestio da američka vlada planira da otkupi nedavno "penzionisane" raketne sisteme "hok" (jastreb) od Tajvana koje bi SAD potom prebacile u Ukrajinu.

Vašington je demantovao izveštaj, ali "Vorzon" podseća da je u novembru 2022. američka vojska dodelila "finansijska sredstva za sređivanje raketa PVO 'hok' za uključivanje u buduće predsedničke pakete pomoći" kao deo većeg paketa pomoći koji se plaća preko Inicijative za bezbednosnu pomoć Ukrajini (USAI).

Portal navodi da je američka vojska u februaru saopštila da će otkupiti dve jedinice protivvazdušne odbrane "hok" sredstvima USAI, ne navodeći odakle.

Tajvan je prvi put kupio "hok" 1960-ih i povukao poslednji deo sistema u junu 2023. godine, pri čemu je njegov poboljšani "hok" (I-hok) najbolje održavan i najlakše prenosiv u Ukrajinu.