"Vašington post": Ukrajinska ofanziva ne ide po planu, mala korist od zapadnih aviona

Zapadni lovci nisu efikasni u Ukrajini zbog ruske PVO

Uprkos ogromnoj pomoći u oružju i municiji, Zapad strahuje da Ukrajina neće biti u stanju da sprovede svoju ofanzivu onako kako su zamislili, piše "Vašington post".

Vojni zvaničnici upozoravaju da su ruske snage imale dovoljno vremena da postave mine, iskopaju rovove i postave protivtenkovsku odbranu koja će usporiti napredovanje Ukrajinaca. Uz to, Rusi imaju otvorene kanale snabdevanja.

Još jedna važna karakteristika su sveprisutni dronovi koji ruskim snagama pružaju detaljne informacije u realnom vremenu o tome gde se nalaze ukrajinske trupe, omogućavajući im da izvode napade ili ciljane udare, što je izazov sa kojim se čak ni američke snage – uprkos iskustvu poslednjih decenija - nisu susrele na ovom nivou.

Analitičari kažu da su ukrajinski pokušaji da probiju rusku odbranu oklopnim jedinicama na početku ofanzive naišli na nepremostivu baražnu vatru artiljerije, protivtenkovskih raketa, lutajuće municije i vatru iz helikoptera, zbog čega Kijev trpi značajne gubitke.

Dok u javnosti ne žele da kritikuju ukrajinske saveznike, američki zvaničnici privatno navode da Kijev neće imati koristi od zapadnih aviona, jer je ruska protivvazdušna odbrana superiorna, piše "Vašington post".

Jedan neimenovani zvaničnik NATO-a rekao je da "neopipljiva sredstva" - uključujući moral i motivaciju - i dalje na strani Ukrajine " ali realnost je da Rusija uopšteno gledano ima više resursa i više ljudi".

Zbog toga, navode zvaničnici, Kijev treba da iskoristi zapadno naoružanje najbolje što može i pojača pritisak na ruske pozicije i "održava zamah". Kako,"Vašington post" ni njihovi anonimni sagovornici, nisu objasnili.