Kisindžer: SAD i Kina ne treba da budu protivnici

Ako izbije rat između dve zemlje , to neće doneti boljitak ni jednoj strani, izjavio je bivši američki sekretar

Ni SAD ni Kina ne mogu priuštiti da se međusobno doživljavaju kao protivnici, izjavio je bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer na sastanku sa kineskim ministrom odbrane Li Šangfuom u Pekingu, prenose "RIA Novosti".

"U današnjem svetu izazovi postoje zajedno sa mogućnostima. Kina i SAD treba da prevaziđu nesporazume, da koegzistiraju mirno i izbegavaju konfrontacije. Istorija i praksa stalno pokazuju da ni SAD ni Kina ne mogu sebi da priušte da budu protivnici", izjavio je Kisindžer, a citira ga kinesko Ministarstvo odbrane.

On je takođe primetio da ako izbije rat između dve zemlje, to neće doneti dobro nikome.

"Obe strane treba da pokažu mudrost, rade i razvijaju se zajedno. Armije dve zemlje treba da jačaju saradnju. Neophodno je uložiti napore radi postizanja pozitivnog razvoja odnosa dve zemlje i održavanja mira i stabilnosti širom sveta", zaključio je Kisindžer. 

Kineski ministar je sa druge strane istakao da "neki ljudi na američkoj strani nisu uspeli da se kreću u istom smeru kao i kineska strana, što je dovelo do toga da odnosi dve države budu na najnižoj tački od uspostavljanja diplomatskih odnosa", navodi se u saopštenju kineskog Ministarstva odbrane.

"Uvek smo bili posvećeni izgradnji stabilnih, predvidljivih i konstruktivnih kinesko-američkih odnosa" istakao je kineski ministar i dodao da se nada da će dve zemlje raditi na sprovođenju dogovora šefova dve države i zajednički promovisati razvoj odnosa dve vojske.