Britanci spaljuju džinovsku figuru Liz Tras

Lutka Liz Tras je napravljena "u paketu" sa mačorom Larijem koji je iz Dauning strita ispratio četiri premijera i čuvenom zelenom salatom

Ogromna figura bivše britanske premijerke Liz Tras, koja je posle katastrofalnih 50 dana na vlasti dala ostavku, biće zapaljena na britanskoj Noći vatre, otkrivaju organizatori.

Lutka visoka 10 metara biće zapaljena u subotu u gradu Edenbridž u Kentu na jugoistoku Engleske, a očekuje se da će "ceremoniji" prisustvovati više od 10.000 ljudi.

Nakon što je 25. oktobra napustila Dauning strit, Tras je postala britanski premijer sa najkraćim stažem u istoriji. 

Karikatura Liz Tras je napravljena "u paketu" sa mačorom Larijem koji je, iz Dauning strita, ispratio četiri premijera i, naravno, čuvenom zelenom salatom koja je bila dugovečnija od mandata bivše premijerke.

Britanci obeležavaju takozvanu Noć vatre kako bi proslavili dan kada je 1605. raskrinkana zavera katoličkih pobunjenika da 5. novembra 1605. dignu u vazduh protestantskog kralja Džejmsa I i Parlament sa 36 buradi baruta.

Na ovaj dan se pale vatre i vatromet, a simbolično se spaljuju figure aktuelnih "loših momaka" i zaverenika.

Građani Edenbridža se podsmevaju poznatim ličnostima paljenjem njihovih figura više od 20 godina.

Lutka Borisa Džonsona je spaljena 2018. godine, dok je 2016. glavna meta bio tadašnji američki predsednik Donald Tramp. Neke od prethodnih žrtava ove interesantne tradicije bile su i irački diktator Sadam Husein i britanski premijer Toni Bler.