Poljska agencija PAP: O novom paketu sankcija Rusiji možda već u sredu

Ambasadori EU bi mogli da odluče da prošire sankcije Rusiji 19. jula

Ambasadori zemalja članica EU u Evropskoj uniji u sredu bi mogli da odluče da prošire sankcije protiv Rusije, prenosi poljska novinska agencija PAP, pozivajući se na izvor u EU.

"U sredu će na sastanku ambasadora zemalja članica pri EU verovatno biti doneta odluka da se sankcije Rusiji prošire dodavanjem novih lica i entiteta na liste sankcionisanih", navodi PAP.

"Lista sankcija će verovatno biti proširena na više od deset unosa. Reč je o pojedincima i organizacijama odgovornim za širenje dezinformacija", pojašnjava agencija zemlje koja je jedan od najvatrenijih saveznika Ukrajine.

Prethodni, 10. po redu, paket sankcija Rusiji Evropska unija je uvela 25. februara. Takođe je proširila izvozno-uvozna i lična ograničenja, uvela nove zabrane rada ruskih medija. Evropska komisija je 10. paket sankcija procenila na 11,4 milijarde evra.

Nakon uvođenja 10. paketa, pod sankcijama EU našlo se 1.473 pojedinca i 207 organizacija.

Zapad je pojačao sankcije na Rusiju zbog Ukrajine, što je dovelo do poskupljenja struje, goriva i hrane u Evropi i Sjedinjenim Državama, podsećaju "RIA Novosti".

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je izjavio da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada, a sankcije su zadale ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, glavni cilj Zapada je da pogorša živote miliona ljudi.