Sukob Rusije i Ukrajine bacio senku na Samit G20: Bez zajedničkog saopštenja

SAD, Velika Britanija, Nemačka i Francuska zalagale su se za čvrstu osudu Rusije zbog sukoba u Ukrajini, dok su se Rusija i Kina usprotivile takvom potezu

Dvodnevni samit kreatora ekonomske i finansijske politike iz G20, odnosno družine 20 najrazvijenijih nacija, prošao je bez saglasnosti oko Ukrajine.

Po završetku samita u Indiji nije objavljeno nijedno zajedničko saopštenje, potvrdili su domaćini ovog skupa.

"Svi ministri finansija G20 i guverneri centralnih banaka složili su se sa paragrafima 1, 4 i paragrafima 6 do 26, kao i aneksima 1 i 2", navedeno je posle sastanka.

Tokom predsedavanja Samitom G20, Indija se nadala da će biti postignut konsenzus o reformama za multilateralne banke, kao i da će se uvesti globalni principi za kriptovalute, i na kraju, ali ne manje bitno - ubrzati rešavanje dužničke krize siromašnih zemalja, prenosi Rojters.

Međutim, sukob Rusije i Ukrajine, kako navode, bacio je "veliku senku na globalne diplomatske procese".

Većina zapadnih zemalja, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Nemačku i Francusku, zalagala se za čvrstu osudu Rusije zbog sukoba u Ukrajini, dok su se Rusija i Kina usprotivile takvom potezu, predočio je neimenovani indijski zvaničnik.

Zbog toga Indija, kao zemlja domaćin, nije sastavila finalno saopštenje prihvatljivo za sve učesnike samita, ukazao je ovaj indijski zvaničnik.