Svet

Gužva pred vratima: BRIKS bi mogao da obuhvati više od 50 zemalja

Zemlje BRIKS-a, Brazil, Rusija, Indija, Kina i domaćin Južna Afrika okupiće se sledećeg meseca u Kongresnom centru Sandton u Gautengu na 15. samitu
Gužva pred vratima: BRIKS bi mogao da obuhvati više od 50 zemaljawww.globallookpress.com © Rafael Henrique

Širenje BRIKS-a moglo bi da obuhvati više od 50 zemalja, navodi portal "Aj-O-EL", pozivajući se na specijalnog izaslanika za Aziju i BRIKS u Ministarstvu spoljnih poslova Južnoafričke republike Anila Suklala.

Suklal je rekao da se mnoge zemlje, uključujući Egipat, UAE, Indonezija i Argentina, udružuju oko BRIKS-a i žele da postanu članice.

Zemlje BRIKS-a, Brazil, Rusija, Indija, Kina i domaćini Južna Afrika okupiće se sledećeg meseca u Kongresnom centru Sandton u Gautengu na 15. samitu. 

Suklala je rekao da pitanje valute BRIKS-a ili "dedolarizacije" neće biti na dnevnom redu samita.

"Nastavićemo da radimo na ideji dubljih sinergija u trgovini lokalnom valutom. Zemlje žele da imaju veću fleksibilnost i da budu manje zavisne od dolara", istakao je. 

BRIKS objedinjuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku.  

Brojne druge zemlje nameravaju da se pridruže ekonomskom bloku, uključujući Argentinu, Iran i, prema kineskom ministarstvu spoljnih poslova, Indoneziju, Tursku, Saudijsku Arabiju i Egipat, pišu "RIA novosti". 

image