Američki pukovnik: Nova valuta BRIKS-a uzdrmaće američku finansijsku dominaciju (VIDEO)

Afrika, Latinska Amerika i mnoge azijske zemlje saosećaju sa Rusijom i njene akcije doživljavaju kao otpor politici Vašingtona, kaže bivši savetnik šefa Pentagona Daglas Mekgregor

Ideja o stvaranju nove valute Indije, Kine i Rusije mogla bi da uzdrma finansijsku dominaciju SAD, izjavio je pukovnik Daglas Mekgregor, bivši savetnik šefa Pentagona.

"Suština je sledeća - nastaje nova era. Više od 40 zemalja je već izrazilo želju da koristi ovu novu valutu. Indija, Kina i Rusija su u samom centru, u samom temelju svega ovoga, rekao je Mekgregor za londonski Jutjub kanal "Ril".

Kako je naveo, sve ovo izgleda kao pobuna protiv američke finansijske dominacije, koja bi za nju mogla biti pogubna na duge staze. 

"Afrika, Latinska Amerika i mnoge azijske zemlje saosećaju sa Rusijom i njene akcije doživljavaju kao otpor politici Vašingtona", istakao je pukovnik.

Mekgregor je naglasio da će nova valuta biti "podržana" zlatom, čije su najveće svetske rezerve koncentrisane u Indiji, Kini i Rusiji.

Naime, očekuje se da će zvanično saopštenje o stvaranju nove valute biti dato tokom samita BRIKS-a, koji će biti održan od 22. do 24. avgusta u Johanesburgu. 

Ranije je zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Aleksandar Pankin rekao za TASS da će zemlje BRIKS-a na samitu u Južnoj Africi razgovarati na temu "zajedničkih obračunskih jedinica".

BRIKS objedinjuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku. Pored Etiopije, zvaničnu prijavu za članstvo u BRIKS-u podneli su i Alžir, Bangladeš i Egipat. 

Interes za ulazak u grupu već su izrazili Argentina, Iran, kao i Indonezija, Saudijska Arabija i Turska.