Burno u Izraelu: Hiljade na ulicama, rezervisti protiv revizije pravosuđa

Neki rezervisti su zapretili da neće poslušati naređenja o pozivu u okviru protesta

Protesti protiv revizije pravosuđa premijera Benjamina Netanijahua intenzivirali su se, a penzionisani general izraelskih vazduhoplovnih snaga rekao je da je 161 rezervni oficir iz korpusa obećao da se više neće javljati na dužnost.

Oficiri, sa činovima u rasponu od majora do brigadnih generala, obavestili su vojsku o svojoj odluci u poslednja tri dana i danas će objaviti zajedničku izjavu, rekao je Asaf Agmon Rojtersu.

Odluka Netanijahove koalicije da promeni pravosudni sistem i obuzda moć Vrhovnog suda izazvao je proteste bez presedana, uzdrmao ekonomiju i podstakao zabrinutost za demokratsko zdravlje Izraela među zapadnim saveznicima.

Neki rezervisti su zapretili da neće poslušati naređenja o pozivu u okviru protesta.

To je uznemirilo zemlju za koju je regrutna vojska, koja koristi rezerve tokom rata i zahteva od njih redovnu obuku, dugo bila apolitično pitanje za okupljanje.

"Ovo je najuticajniji vojni protest do sada – kritičan udarac spremnosti vazdušnih snaga", rekao je Agmon, organizator protesta i bivši brigadni general koji je sa 75 godina prošao službu u rezervi.

Agmon je opisao rezerviste kao osoblje štaba koje vodi operacije vazduhoplovstva. Neki takođe rade kao piloti ili navigatori, rekao je. Rezervisti vazduhoplovstva redovno učestvuju u borbenim dejstvima.

Dok su demonstranti izlazili na ulice, ministar odbrane Joav Galan je apelovao na jedinstvo među redovima. "Ne možemo postojati na ovoj zemlji bez Izraelskih odbrambenih snaga", rekao je on.

Hiljade ljudi okupilo se na protestima širom zemlje, a mnogi su mahali izraelskim zastavama. Demonstranti su blokirali autoputeve, organizovali demonstracije na glavnim železničkim stanicama u popodnevnom špicu i ušli na berzu u Tel Avivu, bacajući lažne novčanice kao simbole korupcije.

Policajci su se rasporedili na konjima i koristili vodene topove da rasteraju neke od demonstranata koji su blokirali puteve tokom noći. Najmanje 45 osoba je uhapšeno, saopštila je policija.

S obzirom na to da premijer ima udobnu većinu u Knesetu, protivnici se nadaju da bi novi talas protesta mogao pomoći da se poništi zakon pre konačnog glasanja sledeće nedelje.

Vlada se zalaže za usvajanje zakona koji bi ograničio mogućnost Vrhovnog suda da poništava odluke vlade i ministara ili imenovanja oduzimanjem sudijama ovlašćenja da takve odluke smatraju "nerazumnim".