Švajcarska uvela sankcije Iranu zbog navodne prodaje dronova Rusiji

Iran i Rusija demantovali su više puta sve optužbe o kupovnini dronova

Švajcarska se pridružila sankcijama Evropske unije Islamskoj Republici Iran zbog navodne prodaje dronova Rusiji, a izuzela se iz sankcija uvedenim Iranu zbog protesta u toj zemlji, objavljeno je u saopštenju na sajtu Saveznog veća Švajcarske.

"Federalno ministarstvo za ekonomske poslove i energetiku (EAER), nadležno za sankcije, odlučilo je zajedno sa Federalnim ministarstvom spoljnih poslova (FDFA) da Iranu uvede sankcije koje predlaže EU u vezi sa isporukom iranskih dronova Rusiji. Međutim, dva resora su odlučila da ne usvoje sankcije EU uvedene Iranu u vezi sa aktuelnim protestima", piše u zvaničnom saopštenju.

Naglašeno je da se ta odluka donosi "uzimajući u obzir sve interese Švajcarske u oblasti unutrašnje i spoljne politike, uključujući i dobru saradnju Švajcarske i Irana."

Ranije je EU uvela sankcije protiv 11 pojedinaca i četiri organizacije zbog suzbijanja protesta u Iranu. Pod sankcijama je, između ostalih organizacija, bila i iranska policija za moral.

Kasnije je EU uključila još tri pojedinca i jednu organizaciju iz Islamske Republike Iran u novi paket sankcija zbog navodne isporuke bespilotnih letelica Ruskoj Federaciji.

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani demantovao je informacije američkih medija o isporuci iranskog naoružanja ruskoj strani.

Njegova koleginica iz ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je ta tema veštački ubačena u američke medije, a pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov rekao je da se u specijalnoj vojnoj operaciji "koristi ruska oprema, sa ruskim imenima".

Portparol Pentagona napomenuo je da Sjedinjene Države, odakle je i krenula priča o navodnoj prodaji bespilotnih letelica, zapravo nemaju dokaze da Iran isporučuje Rusiji dronove.