Britanija modernizuje nuklearno oružje

U okviru modernizacije, u planu je zamena nuklearnih bojevih glava, kao i zamena podmornica klase "vangard" sa četiri nove podmornice klase "drednot"

Britanija će zameniti nuklearne bojeve glave u sklopu modernizacije nuklearnog oružja, navodi se u ažuriranom izveštaju Ministarstva odbrane te zemlje.

Dodaje se da je program zamene zastarelih nuklearnih podmornica podmornicama klase "drednot" i dalje na snazi.

"Parlament Velike Britanije je 2016. izglasao da se unaprede snage nuklearnog odvraćanja i zamene podmornice klase 'vangard' sa četiri nove podmornice klase 'drednot'. Ovaj program je na putu da prva podmornica ovog tipa uđe u službu početkom 2030-ih. Kako bi se obezbedila efikasnost sredstava za odvraćanje tokom celog perioda rada podmornice ovog tipa, takođe ćemo zameniti svoje nuklearne bojeve glave", navodi se u izveštaju.

Kako se ističe, i podmornice i nove bojeve glave dizajnirane su i proizvedene u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ministarstvo dodaje da je u znak priznanja da je nuklearno odvraćanje u centru strategije odbrane, te da je dobilo dodatnih tri milijarde funti (3,9 milijardi dolara) u naredne dve godine i još šest milijardi funti (7,8 milijardi dolara) u naredne tri godine.

Naime, trenutni britanski vojni budžet iznosi 48,6 milijardi funti (63,4 milijarde dolara). Ranije je britanski ministar odbrane Ben Volas saopštio da će budžet za odbranu Kraljevstva za 2024. godinu premašiti 50 milijardi funti (65 milijardi dolara) prvi put u istoriji.

Pretnje Britaniji

U objavljenom planu razvoja Oružanih snaga Velike Britanije navodi se da Rusija i dalje predstavlja "najveću pretnju evropskoj bezbednosti". Osim toga, navodi se da "brza vojna modernizacija Kine i njena rastuća aktivnost u indo-pacifičkom regionu predstavljaju sve veći izazov".

"Uz ubrzani program vojne modernizacije, Kina nastavlja da koristi svoju ekonomsku i vojnu moć da unapredi teritorijalne pretenzije u regionu Indo-Pacifika i proširi svoj uticaj u Evropi, Africi i na Bliskom istoku, uključujući i kroz širenje kineskih sistema naoružanja. Bez obzira na prethodne tvrdnje Kine o svom pacifističkom usponu, ona ne odbija da upotrebi silu za postizanje svojih ciljeva u vezi sa Tajvanom", naglašava se u tekstu.

U kontekstu situacije u Ukrajini, Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je da "izvlači pouke iz sukoba".

Konkretno, u dokumentu se navodi da su stručnjaci iz britanske vojne naučno-tehničke laboratorije na prostoru tehnoparka "Porton Dovn" "razvili lako dostupna rešenja za jačanje oklopne zaštite tenkova 'čelendžer 2'", koje je London već isporučio Kijevu.

Osim toga, navodi se da će Ministarstvo odbrane, prilikom modernizacije sistema javnih nabavki vojne opreme, "dati prednost pravovremenim isporukama naoružanja, a ne njihovom usavršavanju".

Dodaje se da će evroatlantski region ostati prioritet za britanske vlasti.

"Takođe moramo biti spremni da iskoristimo prilike. Za to je potrebno stalno prisustvo ne samo u Evropi, već i širom sveta", zaključilo je britansko Ministarstvo odbrane.