Svet

Trans tuširanje: Žene u vojsci SAD u problemu

Sve je posledica transrodne politike administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena, dok devojci koja se požalila da se nalazi u izuzetno neugodnom položaju jedino preostaje da promeni profesiju
Trans tuširanje: Žene u vojsci SAD u problemuGetty © Scott Olson

Osamnaestogodišnja devojka, inače vojni regrut u američkoj vojsci, prisiljena je da se tušira s trans koleginicama koje imaju muške genitalije, takođe da deli spavaonicu sa dve osobe koje su navodno počele s promenom pola u ženski, ali se plaši da govori o tome iz straha da će to naškoditi njenoj karijeri, izjavio je senator Majk Raunds iz Južne Dakote za "Foks njuz".

Sve je pak posledica transrodne politike administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena, dok devojci koja se požalila da se nalazi u izuzetno neugodnom položaju jedino preostaje da promeni profesiju.

Senator Raunds je rekao da je za slučaj čuo od državnog tužioca Nacionalne garde Južne Dakote, veoma zabrinutog zbog informacija koje je dobio od regruta, ali i istakao da je i ovo jedan od razloga zašto SAD ne ispunjavaju zacrtane kvote regrutacije.

"Kriza regrutovanja je delimično posledica Bajdenove vouk agende, odnosno naredbe o uvođenju ovih promena i naloga Ministarstvu odbrane da uključi transrodne osobe u vojsku", konstatovao je Raunds.

U poslednjoj regrutaciji (2022/2023) vojska SAD prvi put u istoriji nisu uspele da popune potrebnu kvotu od 65.000, falilo je 15.000 lica.

Inače, Bajden je poništio zabranu iz ere Donalda Trampa da transrodne osobe služe u vojsci. Tom prilikom Bela kuća je objavila da veruje da rodni identitet ne bi trebalo da bude prepreka za vojnu službu i da snaga Amerike leži u njenoj raznolikosti.

O neprijatnostima koje trpi mladi regrut oglasio se i Pentagon.

"Politika Ministarstva odbrane je da se prema svim pripadnicima Službe mora postupati dostojanstveno i s poštovanjem. Ohrabrili bismo sve vojnike koji se osećaju neprijatno ili su zabrinuti za privatnost u zajedničkim prostorima da se obrate pretpostavljenima", stoji u saopštenju koje je objavio "Foks njuz".

image