U Britaniji ponovo uhapšen ozloglašeni "propovednik mržnje" Andžem Čudari

Čudari je 2016. godine osuđen na pet i po godina zatvora zbog pozivanja na podršku Islamskoj državi

Britanska policija uhapsila je po optužnici za terorizam ozloglašenog "propovednika mržnje" Andžema Čudarija, prenosi "Telegraf".

Čudari, koji živi u istočnom Londonu, uhapšen je u svom domu tokom racije u ponedeljak ujutru. Sedam sati nakon Čudarija, na aerodromu Hitrou u Londonu uhapšen je još jedan čovek, takođe po optužnici za terorizam. 

Čudari već godinama važi za najpoznatijeg britanskog islamskog ekstremistu, koji se nalazio na čelu zabranjene grupe Al-Muhadžirun. Ta grupa je učesnike u terorističkim napadima 11. septembra nazvala "veličanstvenim mučenicima".

Čudari je u januaru kritikovao princa Harija, vojvodu od Saseksa, zbog njegove izjave da je tokom službe u Avganistanu ubio 25 talibanskih boraca.

Čudari, koji je pravnik po profesiji, 2016. je osuđen na pet i po godina zatvora zbog pozivanja na podršku Islamskoj državi, što je on negirao.

On je dve godine kasnije pušten na slobodu, ali mu je bilo zabranjeno da javno govori o osetljivim temama, kao i da se sastaje sa drugim potencijalnim ekstremistima. Ta mera istekla je 2021. godine, u trenutku kada mu je istekla prvobitna kazna.