"Global tajms": Amerika forsira blokovsku konfrontaciju pritiscima na Kinu i BRIKS

SAD vide BRIKS kao geopolitički blok i koriste ga kao izgovor za svoje insistiranje na konfrontaciji

Sjedinjene Američke Države žele da prikažu grupu vodećih ekonomija u razvoju (BRIKS) kao geopolitički blok, jer samo na taj način SAD mogu da stvore legitimitet za sopstveni pritisak na blokovsku konfrontaciju, piše "Global tajms".

Grupu BRIKS čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, a za članstvo se zvanično interesuje više od deset zemalja - mnoge regionalne sile, dok je nezvanično zainteresovano tridesetak.

Vang Ji, direktor Kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, i indijski ministar spoljnih poslova Subramanjam Džaišankar saglasili su se da "počnu proces širenja BRIKS-a" u Džakarti prošle nedelje.

Ekspanzija BRIKS-a je prirodan rezultat. Ove zemlje se udružuju sa zajedničkom težnjom, odnosno da se uključe u uzajamno korisnu saradnju zasnovanu na suverenoj ravnopravnosti. Suočene sa trenutnom složenom međunarodnom situacijom, posebno intenziviranom blokovskom konfrontacijom, ove zemlje su subjektivno odlučile da ne biraju strane. Kao rezultat neodoljivog trenda i zajedničke težnje, saradnja i kohezija među zemljama BRIKS-a jača, a ova organizacija postaje sve privlačnija drugim zemljama, navodi "Global tajms".

Sun Čenghao, iz Centra za međunarodnu bezbednost i strategiju na Univerzitetu Činhua, kaže da zemlje žele da se pridruže BRIKS-u zbog mehanizma i platforme.

BRIKS je organizacija koja zadovoljava razvojne potrebe pojedinih zemalja. Usred globalnog ekonomskog pada, oporavka nakon pandemije i ukrajinske krize, sve zemlje imaju pravo da se bave sopstvenim razvojem i zahtevima, a takođe imaju pravo da se pridruže različitim međunarodnim mehanizmima po sopstvenom izboru. Štaviše, pošto je ova platforma postigla veliki uspeh tokom godina, sasvim je razumno da se ove zemlje odluče za pridruživanje BRIKS-u, objasnio je on.

Međutim, "Glas Amerike" je u članku na kineskom jeziku naveo da će širenjem BRIKS imati veći uticaj u međunarodnoj zajednici kao nova geopolitička sila. Konkretno, to će predstavljati sve veći izazov međunarodnom poretku koji predvode SAD, tvrdi se u članku.

Ovo ne samo da pokazuje suštinsku logiku SAD u smislu blokovske konfrontacije, već i odražava trend da se američkoj hegemoniji protivi sve više zemalja. U svetu postoje razne vrste multilateralnih organizacija, ali u očima SAD, pridruživanje bilo kojoj organizaciji nema svrhe, osim ako nije za konfrontaciju.

Zemlje koje žele da se pridruže BRIKS-u govore "ne" blokovskoj politici koju vode SAD, navodi "Global tajms". Njihova svrha nije da budu antiameričke ili da se upuštaju u konfrontaciju sa bilo kime, već da traže suverenu jednakost i istinsku saradnju, tako da im nije suđeno da izaberu blok predvođen SAD koji karakteriše konfrontacija.

Za "Glas Amerike", kineski predlog za proširenje BRIKS-a je pokušaj Pekinga da se takmiči sa SAD, a Kinu treba sprečiti da BRIKS pretvori u matičnu bazu za kineske sledbenike, navodi portal.

"Nijedan saveznik SAD se ne usuđuje da kaže da je ravnopravan sa SAD, ali u okviru grupe BRIKS, svaka suverena država može da kaže da je ravnopravna sa svim drugim zemljama u grupi, što ukazuje da nema lidera ili vodećeg u BRIKS-u, a kamoli da grupa postane oruđe određene zemlje. Ovo je potpuno drugačije od SAD, i upravo je to čar BRIKS-a", rekao je za "Global tajms" Jang Siju, stručnjak za međunarodna pitanja.

Ove zemlje ne smatraju da je pridruživanje BRIKS-u jednako konfrontaciji sa SAD. Kina nema nameru da uvuče ove zemlje u napetosti sa SAD. BRIKS je otvorena i inkluzivna organizacija i ako su SAD voljne da sarađuju sa BRIKS-om, to bi moglo biti i prihvaćeno, rekao je San.

Sama praksa i ekspanzija BRIKS-a predstavlja razvoj multilateralnih i ravnopravnih međunarodnih odnosa, a ujedno i odbacivanje postojećeg iracionalnog međunarodnog poretka i strukture moći. Ovaj potez će biti istorijski doprinos formiranju novog međunarodnog poretka, iako za to treba više vremena, zaključuje "Global tajms".