Svet

Ukrajinska služba potvrdila: Odgovorni smo za napad na vojni poligon na Krimu

Niko nije povređen, službe se nalaze na terenu, kaže lider Krima
Ukrajinska služba potvrdila: Odgovorni smo za napad na vojni poligon na Krimuwww.globallookpress.com © Pavlo Bahmut

Šef ukrajinske obaveštajne službe Kiril Budanov potvrdio je danas da iza požara koji je izbio na ruskom vojnom poligonu na Krimu, u Kirovskoj oblasti, stoji Kijev.

Kako je danas preneo ukrajinski portal "Strana.ua", Budanov je izjavio da je "detonacija skladišta municije na Krimu rezultat operacije Glavne obaveštajne uprave (GUR) ukrajinske vojske i Oružanih snaga Ukrajine".

Ipak, šef GUR-a Andrej Jusov ubrzo nakon toga demantovao je ovu vest za "Suspiljne novini". "To je fejk", rekao je on.

Lider Krima Sergej Aksjonov jutros je izjavio da ruske službe nastavljaju istragu i da, na sreću, nema žrtava, kao i da civilna infrastruktura na vojnom poligonu nije oštećena. Kako je najavio, u planu je premeštanje oko 2.000 stanovnika četiri obližnja sela, a sa novonastalim problemom lokalne vlasti i hitne službe izboriće se samostalno, odnosno, bez asistencije iz drugih delova Rusije. 

"Situacija je trenutno pod kontrolom", poručio je on. 

Podsetimo, Krim je juče napao rekordan broj ukrajinskih dronova - čak 28, a u ponedeljak je bio napadnut i Krimski most, koji povezuje poluostrvo sa kopnenim delom Rusije. Tom prilikom, život su izgubile dve osobe, a jedna devojčica je zadobila povrede.

Nešto malo ranije, Rusija je saopštila da je sprečen i teroristički napad na Margaritu Simonjan, glavnu urednicu RT i medijske kuće "Rusija sevodnja", i na novinarku Kseniju Sobčak.

image