Ukrajinska služba potvrdila: Odgovorni smo za napad na vojni poligon na Krimu

Niko nije povređen, službe se nalaze na terenu, kaže lider Krima

Šef ukrajinske obaveštajne službe Kiril Budanov potvrdio je danas da iza požara koji je izbio na ruskom vojnom poligonu na Krimu, u Kirovskoj oblasti, stoji Kijev.

Kako je danas preneo ukrajinski portal "Strana.ua", Budanov je izjavio da je "detonacija skladišta municije na Krimu rezultat operacije Glavne obaveštajne uprave (GUR) ukrajinske vojske i Oružanih snaga Ukrajine".

Ipak, šef GUR-a Andrej Jusov ubrzo nakon toga demantovao je ovu vest za "Suspiljne novini". "To je fejk", rekao je on.

Lider Krima Sergej Aksjonov jutros je izjavio da ruske službe nastavljaju istragu i da, na sreću, nema žrtava, kao i da civilna infrastruktura na vojnom poligonu nije oštećena. Kako je najavio, u planu je premeštanje oko 2.000 stanovnika četiri obližnja sela, a sa novonastalim problemom lokalne vlasti i hitne službe izboriće se samostalno, odnosno, bez asistencije iz drugih delova Rusije. 

"Situacija je trenutno pod kontrolom", poručio je on. 

Podsetimo, Krim je juče napao rekordan broj ukrajinskih dronova - čak 28, a u ponedeljak je bio napadnut i Krimski most, koji povezuje poluostrvo sa kopnenim delom Rusije. Tom prilikom, život su izgubile dve osobe, a jedna devojčica je zadobila povrede.

Nešto malo ranije, Rusija je saopštila da je sprečen i teroristički napad na Margaritu Simonjan, glavnu urednicu RT i medijske kuće "Rusija sevodnja", i na novinarku Kseniju Sobčak.