Svet

Holanđani ćute o isporuci aviona F-16, Evropa počinje da shvata opasnost od konflikta sa RF

Holanđani više ne govore o konkretnim informacijama vezanim za isporuku lovaca F-16, kaže ruski diplomata
Holanđani ćute o isporuci aviona F-16, Evropa počinje da shvata opasnost od konflikta sa RF© Tanjug/Bo Amstrup/Ritzau Scanpix via AP, File

U Holandiji je "nastupila tišina" kada je reč o slanju aviona F-16 Ukrajini, jer u Evropi shvataju da bi to moglo dovesti do direktnog sukoba Rusije i NATO-a, kaže danas ambasador Rusije u Holandiji Aleksandar Šuljgin. 

Holandija je, kako je rekao, među prvima istupila sa inicijativom da se Kijevu pošalju ovi borbeni avioni, jer su Holanđani pretendovali da preuzmu tu "avangardnu ulogu" zemlje koja pomaže kijevskom režimu.

Ipak, u jednom trenutku, posle svih tih gromoglasnih izjava, "nastupila je tišina". "Sada ne vidimo nikakve izjave kojima bi se precizirali planovi za isporuku aviona F-16", poručio je ambasador. 

Razlog za to je taj što Holanđani počinju da shvataju da "u Ukrajini praktično nije ostalo pogodnih pista za ove lovce". 

"A ako je već tako, ako ovi lovci završe u rukama ukrajinskog režima, onda će oni morati da se koriste sa aerodroma koji se nalaze u drugim zemljama - zemljama NATO-a. Svi razumeju kakvu to opasnost nosi. I, verovatno je da je to jasno i ovde u Hagu. Ipak, moraju da pokažu zdrav razum. Uostalom, ako stvari krenu da se odvijaju u lošem smeru, onda će se rizik od direktnog sukoba (NATO-a i Rusije) višestruko povećati", objasnio je. 

Podsetimo, lider Ukrajine Vladimir Zelenski 12. jula je izjavio da je sa premijerom Holandije dogovorio da će obuka ukrajinskih pilota korišćenju F-16 početi u avgustu. 

Moskva upozorava da se NATO igra sa vatrom time što isporučuje ovo oružje Kijevu, jer se radi o avionima koji mogu da nose nuklearno oružje. Ne možemo ignorisati ovu pretnju, a SAD, Britanija i Francuska su obavešteni da Rusija neće moći tek tako da mirno odreaguje na potencijalnu opasnost, rekao je nedavno šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.  

image