MMF: Odluka Rusije veliki rizik za bezbednost hrane; Hrvatska nudi luke za izvoz ukrajinskog žita

Prekid inicijative o žitu utiče na snabdevanje hranom zemalja koje se u velikoj meri oslanjaju na uvoz iz Ukrajine, saopšteno je iz MMF-a

Međunarodni monetarni fond (MMF) je saopštio da odluka Rusije da suspenduje sporazum o izvozu žita Crnim morem pogoršava izglede za globalnu bezbednost hrane i rizikuje da poveća inflaciju hrane, posebno u zemljama sa niskim prihodima.

MMF će nastaviti pažljivo da prati tekuća dešavanja u regionu i njihov uticaj na globalnu nesigurnost hrane, prenosi Rojters.

"Prekid inicijative o žitu utiče na snabdevanje hranom zemalja koje se u velikoj meri oslanjaju na uvoz iz Ukrajine, posebno u severnoj Africi, na Bliskom istoku i u južnoj Aziji", saopšteno je iz MMF-a.

Sporazum o žitu juče je obustavljen, a u ponedeljak je Ruska Federacija obavestila Tursku, Ukrajinu i UN o svom prigovoru na njegovo produženje.

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je primetio da uslovi sporazuma sa Rusijom nisu ispoštovani, uprkos naporima UN, jer zapadne zemlje neće ispuniti svoja obećanja.

Hrvatska nudi svoje luke za izvoz ukrajinskog žita

Hrvatska je ponudila svoju železničku mrežu i luke u Jadranskom moru za transport ukrajinskog žita alternativnim rutama, nakon obustavljanja Sporazuma o žitu, izjavio je hrvatski državni sekretar za politička pitanja Frano Matušić na sastanku Generalne skupštine UN, tokom otvorene ministarske debate o situaciji u Ukrajini.

"Hrvatska je spremna da pomogne u pronalaženju novih ruta za ukrajinski izvoz žitarica. Među mogućim alternativnim pravcima su hrvatske železnice i luke u Jadranskom moru", rekao je on, prenosi Ukrinform.

Matušić je u svom govoru napomenuo da je Hrvatska od prvih dana ukrajinske krize poručila da stoji uz Ukrajinu i njen narod i da je spremna da je podržava onoliko dugo koliko je potrebno.