Borelj: Prekid Sporazuma o žitu dovešće do prehrambene krize

Ministri spoljnih poslova EU danas će doneti odluku o finansiranju vojne pomoći Ukrajini iz Evropskog fonda za mir u narednih nekoliko godina, rekao je šef diplomatije EU

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da se nada da će ministri spoljnih poslova EU danas doneti odluku o finansiranju vojne pomoći Ukrajini iz Evropskog fonda za mir u narednih nekoliko godina, prenele su "RIA Novosti".

"Razgovaraćemo sa (ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrijem) Kulebom o dugoročnim bezbednosnim garancijama sa naše strane, što znači povećanje Evropskog fonda za mir. Predstavili smo plan za pružanje finansijske podrške Ukrajini u narednim godinama. Ovo je veliki iznos, nadam se da će ministri to podržati", rekao je zvaničnik EU.

Borelj je pre početka sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu istakao da smatra da će prekid crnomorske inicijative za žito dovesti do značajne svetske prehrambene krize, odnosno nestašice hrane u celom svetu.

On smatra da zemlje EU treba više da izvoze hranu iz Ukrajine preko svojih teritorija.

"Pošto je pomorski put zatvoren, moraćemo da povećamo mogućnosti za izvoz ukrajinskog žita kroz naše luke. To znači da susedi Ukrajine moraju da ulože velike napore. Moraju u većoj meri da otvore granice i olakšaju transport", rekao je Borelj dodajući da su zemlje EU već uradile mnogo, ali mora da se uradi još više.

Šef diplomatije EU istakao je da će ministri spoljnih poslova EU razgovarati o razvoju situacije nakon prestanka važenja Sporazuma o žitu, pretnji po bezbednost hrane i vojnoj pomoći Ukrajini.

"Ministri će razgovarati o tome šta se može učiniti. Ali postoji samo jedno rešenje - da se poveća vojna podrška Ukrajini. Ako izvedu udare, onda moramo da obezbedimo sisteme protivvazdušne odbrane, sredstva za uništavanje dronova. Masovni napadi u protekle tri noći zahtevaju naš odgovor, koji može biti samo jedan – snabdevanje sa još više vojne opreme", rekao je on.

Prema navodima novinske agencije DPA, koja se poziva na to da je imala uvid u dokument koji će biti predstavljen ministrima, Borelj je pozvao da se finansiranje ukrajinske vojske poveća za milijarde evra, uključujući i troškove borbenih aviona.

Navodno se radi o predlogu budžeta od 20 milijardi evra za podršku Ukrajini u oružju, municiji i drugim vojnim potrepštinama u naredne četiri godine, a kako je objavio "Politiko", Borelj je zatražio da sredstva za pomoć Ukrajini budu veća pet milijardi evra godišnje. 

Borelj je naveo i da se nada da će njegova dva puta odlagana poseta Kini biti realizovana posle leta.